Υπερθέαμα από το «ματωμένο φεγγάρι»

Ολική έκλειψη της σούπερ Σελήνης τα ξημερώματα της Δευτέρας ορατή στην Ελλάδα

Ενα εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο θα συμβεί τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας! Οσοι ξυπνήσουν πολύ νωρίς, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το τεράστιο και πολύ φωτεινό φεγγάρι αρχικά να σκοτεινιάζει και στη συνέχεια να «βάφεται» με ένα απόκοσμο κοκκινωπό φως!

Το ξεχωριστό φαινόμενο ονομάζεται ολική έκλειψη υπερπανσελήνου και στην πραγματικότητα είναι δύο φυσικά φαινόμενα σε ένα, δηλαδή ολική σεληνιακή έκλειψη σε συνδυασμό με την περίφημη υπερπανσέληνο.

Η ολική έκλειψη Σελήνης είναι ένα σχετικά συχνό φυσικό φαινόμενο (τον 21ο αιώνα θα έχουμε 85), το οποίο συμβαίνει όταν η σκιά της Γης «κρύβει» τον Ηλιο από το φεγγάρι. Από την άλλη, υπερπανσέληνο έχουμε όταν το ολόγιομο φεγγάρι συμπίπτει με το περίγειο, δηλαδή την ελάχιστη δυνατή απόσταση μεταξύ Γης – Σελήνης. Το γεγονός αυτό κάνει την πανσέληνο να φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από το σύνηθες.

Κάθε πότε συμπίπτει ολική έκλειψη Σελήνης με υπερπανσέληνο; «Σπάνια» τονίζει ο αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πέντε φορές παρατηρήθηκε το διπλό αυτό φυσικό φαινόμενο από το 1900, και συγκεκριμένα το 1910, το 1928, το 1946, το 1964 και το 1982, ενώ θα παρατηρηθεί ξανά το 2033».

Ακόμη και στην περίπτωση της ολικής έκλειψης, το φεγγάρι δεν γίνεται τελείως σκοτεινό, αλλά παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, γι’ αυτό πολλοί το ονομάζουν «ματωμένη σελήνη».

Απόχρωση

Ετσι, όταν η σκιά της Γης καλύψει πλήρως τον σεληνιακό δίσκο και ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κ.λπ.), η επιφάνεια της Σελήνης θα αποκτήσει μια περισσότερο ή λιγότερο έντονη κοκκινωπή-πορτοκαλιά απόχρωση.

Οσοι επιθυμούν να θαυμάσουν την ολική έκλειψη της σούπερ πανσελήνου και δεν θέλουν να περιμένουν έως το 2033, θα πρέπει να ξενυχτήσουν (για τα καλά!) ή να βάλουν νωρίς το ξυπνητήρι. Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5.11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5.47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης θα είναι στις 6.23.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ