Το σεξ δεν απειλεί την καρδιά

Επιτρέπεται η ερωτική συνεύρεση μετά το έμφραγμα

Επιτρέπεται η ερωτική συνεύρεση μετά το έμφραγμα 

Το σεξ δεν ευθύνεται για την πρόκληση καρδιακού επεισοδίου! Και μάλιστα όσοι έχουν περάσει ένα ανάλογο επεισόδιο πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίζουν κανονικά τη σεξουαλική δραστηριότητά τους, με την προϋπόθεση όμως ότι πρέπει να ασκούνται. Αυτό ασφαλώς πρέπει να συμβαίνει όταν οι ασθενείς αισθάνονται έτοιμοι, έχοντας επανέλθει από την καταπόνηση ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου, το οποίο συμβαίνει σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων συνήθως. Και παρότι οι ίδιοι οι ασθενείς που έχουν περάσει καρδιακό επεισόδιο φοβούνται ότι η έντονη συγκίνηση και καρδιακή δραστηριότητα που συνοδεύει την ερωτική συνεύρεση και την οποία αισθάνονται ως εντονότερη όποιας άλλης σωματικής άσκησης επιβαρύνει την καρδιά τους, οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: Η έντονη συγκίνηση της σεξουαλικής επαφής δεν προσθέτει στους παράγοντες κινδύνου μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που εμπεριέχει η ανάβαση μιας σκάλας.

Αυτό υποστηρίζουν οι Γερμανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ουλμ, που μελέτησαν 536 άνδρες και γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο, παρατηρώντας ότι μόλις το 0,7% των περιπτώσεων είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή κατά το 24ωρο που προηγήθηκε του καρδιακού επεισοδίου.

Τα φάρμακα

Σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, παρότι 100 από τους ασθενείς που μελετήθηκαν υπέστησαν εκ νέου επεισόδιο στη δεκαετία κατά την οποία παρακολουθούνταν από τους ερευνητές, αυτό δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την άσκηση σεξουαλικής δραστηριότητας.
Οπως πάντως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στην αμερικανική επιθεώρηση Καρδιολογίας «Journal of the American College of Cardiology», κάποια φάρμακα από αυτά που χορηγούνται σε ασθενείς για την αποκατάσταση της καρδιαγγειακής λειτουργίας έπειτα από καρδιακό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική ανικανότητα, ενώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της τελευταίας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αντιθέτως, οι γιατροί δεν διαψεύδουν ότι έπειτα από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο οι ασθενείς πρέπει να μεριμνούν για τη βελτίωση του τρόπου ζωής, της διατροφής και των καθημερινών συνηθειών τους με την υιοθέτηση περισσότερο υγιεινών προτύπων (περιορισμός του καπνίσματος, λιπαρών, αλκοόλ). Αυτό επιβεβαιώνει ότι το συστηματικό σεξ είναι υγιεινή συνήθεια, επισημαίνουν οι Γερμανοί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ