Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της...

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και...

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Απίστευτες καταστροφές

Εβρεξε νερό δύο μηνών μέσα σε πέντε ώρες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να γίνουν ποτάμια που παρέσυραν τα πάνταστο διάβα τους

4erwr 5Βιβλική καταστροφή σημειώθηκε στη Σκόπελο από τη σφοδρή καταιγίδα της Τρίτης! Μέσα σε πέντε ώρες έπεσε βροχή δύο μηνών (!), με αποτέλεσμα η γη να ανοίξει και να καταπιεί αυτοκίνητα και οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια, που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.

Η χθεσινή, πρώτη -επισήμως- ημέρα του φθινοπώρου βρήκε το όμορφο νησί των Σποράδων να μετρά τις πληγές του και να προσπαθεί να συνέλθει από την υπερ-καταιγίδα της προηγούμενης 4erwr 2νύχτας! Η θεομηνία ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00 της Τρίτης, όταν η βροχή, που έπεφτε από το απόγευμα, άρχισε να δυναμώνει επικίνδυνα. Η νεροποντή συνεχίστηκε με μεγάλη σφοδρότητα και μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα έπεσαν περισσότερα από 210 χιλιοστά βροχής (δηλαδή 210 τόνοι νερού ανά στρέμμα), ποσότητα υπερδιπλάσια από τα 89,5 χιλιοστά της μέσης βροχόπτωσης στο νησί για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο κατά την τελευταία πενταετία. «Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξανασυμβεί στη Σκόπελο. Αν και ήμασταν άριστα προετοιμασμένοι από την ΕΜΥ, δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε αυτή τη μανία της φύσης» είπε ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης, ενώ ο αντιδήμαρχος Νίκος Τριανταφύλλου έκανε λόγο για «βιβλική καταστροφή» σε σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, δρόμους και στο λιμάνι.

Ζημιές σημειώθηκαν σε ολόκληρο το νησί, αλλά οι μεγαλύτερες καταγράφονται στη Χώρα της Σκοπέλου, στον Αγνώντα, στον Στάφυλο και στην Καστάνη. Στο λιμάνι του νησιού το έδαφος υποχώρησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα, που κατάπιε αυτοκίνητα και μηχανάκια, ενώ θάλασσα και στεριά έγιναν ένα. Παράλληλα οι ορμητικοί χείμαρροι που δημιουργήθηκαν παρέσυραν πολλά οχήματα και οτιδήποτε άλλο συνάντησαν στο πέρασμά τους, αρκετά από τα οποία κατέληξαν στη θάλασσα. Τουλάχιστον 65 αυτοκίνητα και 27 δίκυκλα υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή. Επίσης, δεκάδες είναι τα σπίτια και τα καταστήματα που πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την απάντλησή τους, ενώ σημαντικές είναι οι φθορές σε δρόμους και στα δίκτυα ηλεκτρικού, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Διέσωσαν ετοιμόγενη

Από την τρομερή καταιγίδα κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές. Η Πυροσβεστική προχώρησε στη διάσωση επτά ατόμων, ανάμεσα στα οποία μια ετοιμόγεννη και ο ανήλικος γιος της, που είχαν εγκλωβιστεί στο 4erwr 4πλημμυρισμένο σπίτι τους στην περιοχή Καταβόθρα. Το νερό ήταν τόσο πολύ ώστε οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να «δανειστούν» από τον τοπικό ναυτικό όμιλο ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος τύπου optimist προκειμένου να προσεγγίσουν και να απεγκλωβίσουν την έγκυο και το παιδί της.

Ο δήμος και οι κάτοικοι της Σκοπέλου ζητούν την αρωγή της Πολιτείας για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε χθες ότι θα κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για τις τοπικές κοινότητες 4erwr 1Σκάλας και Ελους του Δήμου Ευρώτα, οι οποίες επλήγησαν τη Δευτέρα από ανεμοστρόβιλο.

Ρόδος: Εκλεισε ο αερολιμένας για 12 ώρες λόγω ζημιάς στον διάδρομο

Πτήσεις ακυρώθηκαν και εκατοντάδες επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας στη Ρόδο, καθώς η σφοδρή νεροποντή προκάλεσε ζημιά στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου «Διαγόρας» υποχρεώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να αναστείλει για περίπου 12 ώρες τη λειτουργία του. Πάντως η βλάβη αποκαταστάθηκε και από τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.

Εγκλωβίστηκαν επιβάτες

Το αεροδρόμιο είχε κλείσει αργά το απόγευμα της Τρίτης για λόγους ασφαλείας, καθώς από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκε ζημιά στον διάδρομο. Η ΥΠΑ έδωσε εντολή οι πτήσεις με προορισμό τη Ρόδο να κατευθύνονται προς εναλλακτικά αεροδρόμια, ενώ εκατοντάδες επιβάτες -τουρίστες και μη- που επρόκειτο να φύγουν με αεροπλάνο εγκλωβίστηκαν για ώρες στο αεροδρόμιο. Συνολικά ακυρώθηκε η προσγείωση 25 αεροπλάνων που ήταν προγραμματισμένο να έρθουν στη Ρόδο και τελικά κατευθύνθηκαν σε Αθήνα, Κω και Ηράκλειο Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τεχνικά συνεργεία της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και της ΥΠΑ επιδιόρθωσαν τη ζημιά με τσιμέντο ταχείας πήξεως και η επαναλειτουργία του αεροδρομίου άρχισε χθες στις 7.30 το πρωί.

Πρόδρομος: Ο Θεός έβαλε το χέρι Του και δεν χάθηκαν ζωές

Ολονύχτια «μάχη» έδωσε και ο Πρόδρομος Καθηνιώτης (φωτό) προκειμένου να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνεψαν! Ο Σκοπελίτης, που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι «Big Brother», 4erwr 6διατηρεί ταβέρνα στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού και περιέγραψε στην «Espresso» τις στιγμές αγωνίας που έζησε, αλλά και τα οικογενειακά δράματα που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του: «Η πλευρά του λιμανιού όπου βρίσκεται η επιχείρησή μου είναι ίσως το μοναδικό σημείο που δεν καταστράφηκε. Ολοι τρέξαμε να προσφέρουμε βοήθεια προς τον κόσμο που είχε εγκλωβιστεί μεταξύ στεριάς και θάλασσας μεταφέροντάς τον σε ασφαλές μέρος. Παρατήσαμε πελάτες, ταμεία, παραγγελίες και σώσαμε ό,τι και όποιον μπορούσαμε! Ακούγαμε ουρλιαχτά από μακριά, αλλά μέσα στο σκοτάδι και την πυκνή βροχή δεν βλέπαμε. Ο Θεός έβαλε το χέρι του και δεν χάθηκαν ζωές».

Σοκαρισμένος από τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στη γενέτειρά του, ο Πρόδρομος Καθηνιώτης συγκλονίζει με όσα λέει μετά το εξαντλητικό βράδυ της Τρίτης: «Νομίζαμε πως θα βουλιάξουμε, ότι θα σβήσουμε από τον χάρτη. Η στάθμη του νερού είχε ανέβει τόσο που τα νερά έμπαιναν σε καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα με ρούχα, φαρμακεία, κοσμηματοπωλεία πλημμυρίζοντας τα πάντα. Ο κόσμος φώναζε! Η παραλιακή ήταν ένα μανιασμένο ποτάμι που περνούσε από μπροστά μας με ορμή παρασύροντας μηχανάκια και κάδους απορριμμάτων». Οπως σημειώνει ο ίδιος: «Τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Στο κέντρο του λιμανιού επικρατεί χάος, με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και λάσπη. Είναι αδύνατον να πιστέψω την εικόνα».

 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...