Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Απίστευτη τραγωδία στη Μέκκα

Τουλάχιστον 717 προσκυνητές ποδοπατήθηκαν βρίσκοντας τραγικό θάνατο, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν

Ελάχιστα απέχει από τη χειρότερη στην ιστορία ανάλογων δυστυχημάτων η χθεσινή τραγωδία κοντά στη Μέκκα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν, σε ένα ποδοπάτημα από εκείνα που προκαλούνται όταν τα μέτρα για τη διαχείριση του κόσμου είναι ελλιπή.

Από τις πρώτες ώρες μετά το ποδοπάτημα, στον δρόμο για το προσκύνημα στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Σαουδικής Αραβίας, ευθύνες ζήτησε η Τεχεράνη, που μετρά νεκρούς. Ολα συνέβησαν σε χρόνο μηδέν, στη συμβολή 4rwq4gfwe 3δύο λεωφόρων, όταν, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, υπήρξε «ξαφνική αύξηση» των προσκυνητών. Προερχόμενοι από τον καταυλισμό της πόλης Μένα, που απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη Μέκκα, οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την κοιλάδα Τζαμαράτ, για να πετροβολήσουν τις στήλες που παριστάνουν τον Σατανά. Οταν όμως έφτασαν στη διασταύρωση, καμία από τις δύο μάζες προσκυνητών δεν σταμάτησε, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν. Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για τουλάχιστον 717 νεκρούς και πάνω από 860 τραυματίες.

4rwq4gfwe 1Οι ευθύνες

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε το γαϊτανάκι των ευθυνών. Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ αλ-Φάλιχ έριξε όλη την ευθύνη στους προσκυνητές, υποστηρίζοντας ότι δεν ακολούθησαν τις οδηγίες των υπευθύνων και τα ωράρια που έχουν οριστεί.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έστειλε αμέσως προσωπικό για να αποτρέψει τα χειρότερα. Ωστόσο το Ιράν αντέδρασε έντονα, καθώς ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τουλάχιστον 43 Ιρανοί. Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του προσκυνήματος Σαΐντ Οχάντι επέρριψε την ευθύνη στις σαουδαραβικές Αρχές και στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. «Για λόγους που αγνοούμε ένας δρόμος ήταν κλειστός» δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αυτό προκάλεσε το τραγικό συμβάν.

Η χθεσινή τραγωδία είναι η δεύτερη που πλήττει το φετινό ιερό προσκύνημα χατζ, καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας από την πτώση γερανού. Η χειρότερη τραγωδία σε προσκύνημα στην περιοχή συνέβη στις 2 Ιουλίου 1990 στη σήραγγα της Μένα, όπου ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου 1.426 προσκυνητές. Το 2006 είχαν σκοτωθεί 364, το 2004 251 και το 1994 οι νεκροί ήταν 270. Κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού το 1998 σκοτώθηκαν 118 άνθρωποι, ενώ 343 πέθαναν από πυρκαγιά στον καταυλισμό των προσκυνητών στη Μένα το 1997.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...