Πείραμα με εγκεφαλική επικοινωνία

Φανταστείτε ένα παιχνίδι ερωταποκρίσεων, με τους παίκτες να μη βρίσκονται όμως στον ίδιο χώρο

Φανταστείτε ένα παιχνίδι ερωταποκρίσεων, με τους παίκτες να μη βρίσκονται όμως στον ίδιο χώρο, ούτε και να απαντούν στις ερωτήσεις. Απλώς σκέφτονται τις απαντήσεις και τη σκέψη τους «διαβάζει» ο αντίπαλος παίκτης. Μοιάζει υπόθεση που ξεπηδά από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, επιστήμονες όμως στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Ελληνα ερευνητή, έκαναν το σενάριο πραγματικότητα.

Δύο άνθρωποι που δεν βρίσκονταν στον ίδιο χώρο έπαιξαν παιχνίδι ερωτήσεων – απαντήσεων χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έκανε μια ερώτηση και μετά μάντευε την απάντηση που σκεφτόταν ο άλλος. Αυτό κατέστη εφικτό με τη σύνδεση των δύο εγκεφάλων μέσω internet. Το εντυπωσιακό πείραμα έγινε από επιστήμονες του Washington University, που πέτυχαν την απευθείας σύνδεση των εγκεφάλων των δύο εθελοντών μεταδίδοντας μέσω διαδικτύου σήματα από τον έναν στον άλλον. Είναι η πρώτη φορά που δύο άνθρωποι συνδέονται νοητικά εξ αποστάσεως και ο ένας μαντεύει με σχετική ακρίβεια τι έχει ο άλλος στο μυαλό του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ψυχολογίας Αντρέα Στόκο, δήλωσαν ότι επρόκειτο «για το πιο πολύπλοκο πείραμα επικοινωνίας ανθρώπινων εγκεφάλων μέχρι σήμερα». Πέντε ζεύγη εθελοντών απείχαν μεταξύ τους ενάμισι χιλιόμετρο, καθώς βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά εργαστήρια, και έπαιξαν 20 γύρους του παιχνιδιού. Το ποσοστό επιτυχίας (σωστού μαντέματος) ήταν 72%.

Η ίδια ομάδα ήταν η πρώτη που το 2013 είχε δείξει πειραματικά ότι είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία απομακρυσμένων ανθρώπινων εγκεφάλων μέσω διαδικτύου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ