Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

«Αθώα» (τελικά) τα γλυκά για παχυσαρκία και καρδιοπάθειες

Ερευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για όσους τα καταναλώνουν συχνά.

Η πιο «γλυκιά» έρευνα που έχει γίνει ποτέ αθωώνει τα γλυκά, απενοχοποιώντας τα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αμερικανική μελέτη, η οποία -διόλου τυχαία- πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Αμερικανικής Ενωσης Ζαχαροπλαστών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση γλυκών δεν αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών. Μελετώντας τις επιπτώσεις τους σε 5.000 εθελοντές που κατανάλωναν γλυκά τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, διαπίστωσαν ότι δεν αυξάνονταν καθόλου οι πιθανότητές τους να εμφανίσουν κάτι από τα παραπάνω, συγκριτικά με όσους υπέκυπταν στον πειρασμό μία φορά την εβδομάδα ή και σε πιο αραιά διαστήματα.

«Δεν ανακαλύψαμε συσχετισμό ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών και στον Δείκτη Μάζας Σώματος ή των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στους ενηλίκους» εξήγησε η διαιτολόγος Μαίρη Μέρφι, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, ωστόσο τόνισε ότι τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για την αλόγιστη κατανάλωση γλυκών, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες είχαν μέτρο στην κατανάλωση.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι όσοι τρώνε πολλά γλυκά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία ή διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας νόσου. Από τη νέα αυτή μελέτη προκύπτει ουσιαστικά το αντίθετο, καθώς εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους, καθώς η συχνότητα της κατανάλωσης δεν συνδέεται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παράλληλα, δεν διαπιστώθηκε αύξηση στους δείκτες καλής και κακής χοληστερόλης, άλλων επικίνδυνων λιπιδίων και ανοχής στην ινσουλίνη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση του ρόλου που παίζουν τα γλυκά και η σοκολάτα στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι τότε συμβουλεύουν τη συντηρητική κατανάλωσή τους, έτσι ώστε να αποτελούν μέρος ενός ευτυχισμένου και υγιεινού lifestyle, επισημαίνοντας ότι πάντα υπάρχει χώρος για μικρές απολαύσεις, όπως ένα μικρό γλυκό, στη ζωή.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, τα γλυκά προσθέτουν κατά μέσο όρο 44 θερμίδες την ημέρα ή μόνο το 2% του συνολικού θερμιδικού φορτίου ενός μέσου ενήλικα.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...