Μύκητες μεταφέρουν (;) την άνοια;

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα ίχνη τους στον εγκέφαλο των ασθενών

Ισπανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα ίχνη τους στον εγκέφαλο των ασθενών

Θα μπορούσε η άνοια να προκληθεί από μύκητες; Αυτήν τη νέα εκδοχή για την ολέθρια ασθένεια ερευνούν Ισπανοί επιστήμονες του αυτόνομου πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Τον περασμένο μήνα βρετανική έρευνα υποστήριξε ότι η άνοια θα μπορούσε να είναι μεταδοτική μέσω μεταγγίσεων αίματος, εγχειρήσεων, ακόμη και μέσω οδοντιατρικών εργασιών. Η μελέτη των Ισπανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Nature», είναι η δεύτερη που ερευνά κάτι ανάλογο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, εξετάζοντας τη φαιά ουσία και τα αιμοφόρα αγγεία ασθενών με άνοια, ανακάλυψαν ότι στον εγκέφαλο όλων των ασθενών υπήρχαν ίχνη από μύκητες, κάτι που δεν συναντάμε στους υγιείς εγκεφάλους.

Οι Ισπανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η μυκητιασική φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει όλα τα συμπτώματα της άνοιας και να είναι η αιτία της νευροεκφυλιστικής νόσου. Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Λουίς Καράσκο, οι μύκητες που ανακαλύφθηκαν στον εγκέφαλο των ασθενών ήταν διαφορετικοί, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η νόσος διαφέρει τόσο πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επίσης, συμπτώματα όπως ο αργός ρυθμός εξέλιξης της ασθένειας και η συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να εξηγηθούν με την ύπαρξη μυκητιασικής φλεγμονής.

Φόβοι

Παρότι η ιδέα ότι η άνοια μπορεί να είναι μεταδοτική δημιουργεί εύλογους φόβους, εντούτοις θα μπορούσε να είναι και σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, καθώς θα οδηγούσε σε νέες και αποτελεσματικές θεραπείες. Σύμφωνα με τον δρα Καράσκο, η μελέτη δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι η άνοια προκαλείται από μύκητες. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «είναι προφανές ότι θα χρειαστούν κλινικές δοκιμές για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει η πιθανότητα, για παράδειγμα, οι μύκητες να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και να εγκαθίστανται σε έναν άρρωστο και εξασθενημένο λόγω άνοιας εγκέφαλο». Σε περίπτωση όμως που αποδειχτεί ότι πράγματι οι μύκητες προκαλούν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση της άνοιας, τότε η μάχη εναντίον της ασθένειας θα ενισχυθεί με νέα, δυνατότερα και αποτελεσματικότερα όπλα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ