Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

«Survivor»: Ο Γιάννης απείλησε με «κάνα χαστούκι» τη Σταυρούλα, που τον αποκάλεσε...

Αδιανόητα πράγματα στο «Survivor». Ο Γιάννης Περπατάρης απείλησε «να...

Μάχη για την απεξάρτηση με τη βοήθεια του «Προμηθέα»

Εγκαίνια της νέας πρότυπης μονάδας του ΚΕΘΕΑ μέσα στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια της νέας πρότυπης μονάδας του ΚΕΘΕΑ μέσα στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης

Πρωτοποριακή για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα θεωρείται η νέα μονάδα απεξάρτησης «Προμηθέας» που δημιούργησε το ΚΕΘΕΑ μέσα στις Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Είναι η μοναδική που στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, μεταξύ άλλων με δικό της προαύλιο και προσφέρει στους εξαρτημένους κρατούμενους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
Τα εγκαίνια της νέας μονάδας έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μάλιστα γεύτηκε τα σοκολατάκια που ετοίμασαν ειδικά για την περίσταση ο Γιώργος, ο Νίκος και ο Αντι, τρεις από τους πρώτους 12 κρατούμενους που εγκαταστάθηκαν στους νέους χώρους και παρακολουθούν το πρόγραμμα. Αλλωστε, στη μονάδα «Προμηθέας» την ευθύνη για την προετοιμασία των γευμάτων και την καθαριότητα των χώρων έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι!

Η μονάδα στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη αυτόνομη πτέρυγα των Φυλακών Διαβατών. Στο ισόγειο διαθέτει μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και ξεχωριστό χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει στους κρατουμένους να ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης καθημερινά σε 24ωρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Αντίστοιχες αυτόνομες μονάδες υπάρχουν μόνο σε σωφρονιστικά καταστήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του «Προμηθέα» Χρήστο Βέττα, για να ενταχθεί κάποιος στην κοινότητα θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει πρώτα το διάρκειας 15 μηνών πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές και να έχει «καθαρίσει». Μετά τους πρώτους 12, άλλοι 50 κρατούμενοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής στα Διαβατά προετοιμάζονται για να ενταχθούν σύντομα στον «Προμηθέα». Η νέα μονάδα μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά έως 84 άτομα, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης – διαμονής στη χώρα.

«Τσίπρα, γερά, να βγούμε απ’ τα κελιά»

Με ζητωκραυγές υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα (προκαλώντας του… αμηχανία) οι κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών. «Τσίπρα, γερά, να βγούμε απ’ τα κελιά. Τσίπρα, γερά, για τη λευτεριά» φώναζαν, ενώ στη διάρκεια των χειροκροτημάτων entheto copy 0τους ο πρωθυπουργός γύρισε προς το μέρος τους και τους χαμογέλασε.

Οπως τόνισε, «σήμερα εγκαινιάζουμε όχι μόνο μία νέα αρχή για τις Φυλακές Διαβατών, αλλά μία νέα αντίληψη για τη σωφρονιστική πολιτική, που έχει στο επίκεντρό της την επιείκεια και τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας». Ο κ. Τσίπρας, ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στη δημιουργία της μονάδας, έκανε ειδική μνεία στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, που ήταν παρών στα εγκαίνια, επί της θητείας του οποίου ξεκίνησε το έργο, γεγονός που δημιούργησε ψιθύρους για άνοιγμα στον πρώην υπουργό.

Οπως ανακοίνωσε επίσης, τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των Φυλακών Κορυδαλλού με την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές. Πάντως, η επίσκεψη-αστραπή του κ. Τσίπρα προκάλεσε γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αφού ακόμα και οι βουλευτές ενημερώθηκαν μέσω του δελτίου Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα κομματικά στελέχη δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση και δεν συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...