Η ασπιρίνη «ασπίδα» για τον καρκίνο

Η καθημερινή λήψη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

Η καθημερινή λήψη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου

H προστατευτική δράση της ασπιρίνης για την καρδιά είναι πολύ γνωστή και αποδεδειγμένη. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή λήψη της μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα και κατά του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, το αναλγητικό φάρμακο διαπιστώθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου στο κόλον και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια και σε άλλες μορφές της ασθένειας, αφού μειώνει τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης, χημικής ουσίας που θεωρείται ότι παίζει δραστικό ρόλο στη διαδικασία εμφάνισης κακοήθειας. Οι ειδικοί ωστόσο υπογραμμίζουν την ανάγκη να δοθεί μεγάλη σημασία στον κίνδυνο παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής γαστρεντερικής αιμορραγίας.

«Μακροπρόθεσμα θέλουμε να εξατομικεύσουμε την πρόληψη με την ασπιρίνη, επειδή, όπως και κάθε άλλο φάρμακο, μπορεί να έχει παρενέργειες» εξηγεί η δρ Κορνέλα Ούλρικ του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Huntsman στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ, η οποία μαζί με την ομάδα της χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική, την ανάλυση του προφίλ των μεταβολιτών, προκειμένου να εντοπίσουν τη βιοχημική διαδικασία, που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο ότι επηρεάζεται από την ασπιρίνη. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το φάρμακο αυτό «μειώνει σημαντικά» τα επίπεδα της 2-υδροξυγλουταράτης στο αίμα των υγιών εθελοντών και σε δύο κυτταρικές γραμμές καρκίνου στο κόλον.

Η έρευνα

Στο πρώτο στάδιο της έρευνας μελετήθηκαν λεπτομερώς τα μεταβολικά προφίλ του αίματος 40 ανθρώπων, που έπαιρναν την ασπιρίνη για 60 μέρες. Οι συμμετέχοντες για μία φάση έπαιρναν το φάρμακο και για μία άλλη απείχαν. Παρατηρήθηκαν λοιπόν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στον μεταβολίτη 2-υδροξυγλουταράτη, που μετά τη λήψη ασπιρίνης μειώθηκε κατά 12%. Στο εργαστήριο δε αυτός ο μεταβολίτης σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία εκτέθηκαν σε ασπιρίνη, μειώθηκε κατά 34%.

Αυξημένα επίπεδα της ουσίας αυτής έχουν εντοπιστεί σε κάποιους καρκίνους του αίματος και του εγκεφάλου και διάφορες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη διερευνούν αν είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό των όγκων.
«Είναι πολύ συναρπαστικό ότι η ασπιρίνη μπορεί να συνδέεται με μια νέα διαδικασία, που φαίνεται ότι έχει να κάνει με τον σχηματισμό καρκίνου γενικότερα» τονίζει η Ούλρικ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ