Συσσίτια και στη Βρετανία!

Χιλιάδες οικογένειες, που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, αντιμέτωπες με τον υποσιτισμό

Χιλιάδες οικογένειες, που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, αντιμέτωπες με τον υποσιτισμό

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία, καθώς το πρόβλημα του υποσιτισμού λαμβάνει σοκαριστικές διαστάσεις. Ναι, σωστά διαβάσατε. Δεν μιλάμε για μια χώρα του τρίτου κόσμου ούτε για κάποια ευρωπαϊκή χώρα σε οικονομική κρίση, αλλά για την πλούσια Βρετανία. Χιλιάδες άτομα εισάγονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα των σκελετωμένων παιδιών της Αφρικής με την πρησμένη κοιλιά, ενώ ο αριθμός όσων πηγαίνουν στα συσσίτια αυξήθηκε δραματικά.

Οι ηλικιωμένοι είναι τα συχνότερα θύματα, ενώ, όπως λένε φιλανθρωπικές οργανώσεις, συχνά καταγράφονται περιπτώσεις γονιών που προτιμούν να μείνουν νηστικοί οι ίδιοι, για να δώσουν στα παιδιά τους κάτι να φάνε. Πολλοί άλλοι, αποκαλύπτουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην εξόφληση κάποιου λογαριασμού και στο φαγητό τους. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δωρεάν εξετάσεις για οποιονδήποτε είναι άνω των 40 ετών, ώστε να εντοπίζονται τα πρώιμα σημάδια των συνεπειών που έχει στην υγεία ο υποσιτισμός.

Εκθέσεις

Τα στοιχεία ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή τις εκθέσεις που κατέθεσαν στον οργανισμό του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας 43 νοσοκομεία και αφορούσαν τον αριθμό των ασθενών που περιέθαλψαν τον τελευταίο χρόνο με συμπτώματα ανάλογα με του Kwashiorkor, δηλαδή της πάθησης που οφείλεται στον υποσιτισμό και χαρακτηρίζεται από το πρήξιμο κάτω από το δέρμα, κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Οι ασθενείς ξεπέρασαν συνολικά τους 2.000, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 259 άτομα σε σχέση με το 2012. Μόνο στο νοσοκομείο της πόλης Σάλφορντ καταγράφηκαν 193 εισαγωγές.

Ομως, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς χιλιάδες άλλοι με δυσκολία εξασφαλίζουν το φαγητό τους, κινδυνεύοντας να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τις Αρχές, στο Σάλφορντ το 14% των ηλικιωμένων -περίπου 5.000 άτομα- αντιμετωπίζει πρόβλημα υποσιτισμού. Στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, μάλιστα, η φιλανθρωπική οργάνωση Trussell Trust μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο -την 1η Απριλίου 2015- χρειάστηκε να προσφέρει συσσίτια σε 16.000 άτομα. Από αυτά τα 6.206 ήταν παιδιά…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ