Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

«Πισώπλατη μαχαιριά με σοβαρές συνέπειες»

Αμεση αντίδραση από τον Πούτιν μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό πύραυλο στη Συρία! Nεκρός ένας πιλότος

Αμεση αντίδραση από τον Πούτιν μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό πύραυλο στη Συρία! Nεκρός ένας πιλότος

Βρυχάται η ρωσική αρκούδα μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικό πύραυλο, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μάσησε τα λόγια του και κατήγγειλε «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τρομοκρατών, που θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με την Αγκυρα, οι πιλότοι του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 δέχτηκαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, ωστόσο δεν πήραν απάντηση, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης της Βαγδάτης, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, καθώς οι επικοινωνίες γίνονταν σε ανοιχτές συχνότητες.

Ακυρώνει επίσκεψη

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του επέμεινε ότι το μαχητικό κατέπεσε σε συριακό έδαφος, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε απειλή για την Τουρκία.
Η αντίδραση των Ρώσων ήταν άμεση, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να ακυρώνει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία και τον αντιπρόεδρο της Δούμας να καλεί τους Ρώσους τουρίστες που βρίσκονται στην Τουρκία να αποχωρήσουν από αυτή. Το περιστατικό προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του ηγέτη των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram έγραψε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι η Τουρκία θα μετανιώνει για πολύ καιρό γι’ αυτό που έκανε.

15997509 2

Η κατάρριψη έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η Ρωσία κάνει αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία, επιχείρηση για την οποία η Τουρκία έχει διαμαρτυρηθεί ότι βλάπτει τη μειονότητα των Τουρκμένων που ζουν στην περιοχή. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο σε δύο διαφορετικά περιστατικά και τον Οκτώβριο, αναγκάζοντας τότε την Αγκυρα να διαμαρτυρηθεί στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Καρλόφ, προειδοποιώντας τον ότι, αν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο, η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη για οποιοδήποτε «ανεπιθύμητο περιστατικό». Αυτή τη φορά η Αγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, γεγονός για το οποίο ο Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του Σουχόι Su-24 έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη του δεύτερου χειριστή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

«Yes» σε υποψήφιους τζιχαντιστές

Τρομοκρατική απειλή πλανάται και πάνω από τη Βρετανία, καθώς δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Sun» αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε Βρετανούς μουσουλμάνους βλέπει με συμπάθεια όσους εγκαταλείπουν τη χώρα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Το 5% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσε ότι βλέπει το φαινόμενο με πολλή συμπάθεια, ενώ ένα επιπλέον 14% έκανε λόγο για «μερική συμπάθεια», ποσοστά που η Ενωση Βρετανών Μουσουλμάνων χαρακτήρισε «ανησυχητικά». Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα στήριξης των τζιχαντιστών φαίνεται ότι βαίνουν μειούμενα, καθώς αντίστοιχη έρευνα για το Sky News τον Μάρτιο, πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δείξει ποσοστό συμπάθειας της τάξης του 28%.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ αποκάλυψε ότι καθημερινά συλλαμβάνεται και από ένας ύποπτος τζιχαντιστής, στην προσπάθεια της Σκότλαντ Γιαρντ να αποτρέψει χτύπημα σε βρετανικό έδαφος αντίστοιχης κλίμακας με αυτό του Παρισιού. Οι συλλήψεις γίνονται, όπως είπε, «με όποια αφορμή μπορούμε, προκειμένου να τους αποδιοργανώσουμε».

Θρίλερ με το «poster girls» του ISIS

Νεκρή πιστεύεται ότι είναι η 17χρονη Αυστριακή Σάμρα Κεσίνοβιτς (φωτό), η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της μαζί με μια φίλη της τον Απρίλιο του 2014 για να σταθούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.23e03abc00000578 0 image m 55 1418919494459
Οι δυο τους είχαν γίνει τα «poster girls» των τζιχαντιστών, ανεβάζοντας συχνά φωτογραφίες τους στα social media, άλλοτε κραδαίνοντας όπλα και άλλοτε φορώντας την ισλαμική μαντίλα. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η ζωή στη Συρία έπαψε να της αρέσει και προσπάθησε να επιστρέψει στη χώρα της.

Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, όταν τη συνέλαβαν να επιχειρεί να διαφύγει από τη Ράκα. Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι μία από τις δύο έφηβες είχε σκοτωθεί σε μάχη.

 Ο Ολλανδός που μάχεται με τα τέρατα του Ισλάμ

Ο Ισραφήλ Γιλμάζ ανεβάζει στο Tumblr την καθημερινότητα τουτ στο Ισλαμικό Κράτος

Συνήθως, μέχρι την ώρα που η κοινή γνώμη μαθαίνει την ταυτότητα και το βιογραφικό κάποιου τζιχαντιστή, αυτός είναι ήδη νεκρός και άρα ανίκανος να μιλήσει για τον εαυτό του, εκτός κι αν έχει αφήσει πίσω του κάποιο μανιφέστο. Ο Ολλανδός υπήκοος και νυν τζιχαντιστής Ισραφίλ Γιλμάζ, ωστόσο, ο οποίος μάχεται για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, έκανε την… ανατροπή, καταγράφοντας λεπτομερώς τη ζωή του στο χαλιφάτο μέσα από το Tumblr και απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών, μέχρι που η υπηρεσία μπλόκαρε τον λογαριασμό του.

alkdjhaj
Υπερασπίστηκε τα χτυπήματα

Ο τουρκικής καταγωγής Γιλμάζ εγκατέλειψε την καριέρα του στον ολλανδικό στρατό το 2013 για να σταθεί στο πλευρό των ισλαμιστών ανταρτών που μάχονταν για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ. Ερωτηθείς τον περασμένο μήνα γιατί εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, αφού αρχικά κρατούσε αποστάσεις από αυτό, ο Γιλμάζ απάντησε ότι είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί να εφαρμόσει τη σαρία σε μεγάλη κλίμακα, προστατεύοντας τον πλούτο, την υγεία και τη θρησκεία των μουσουλμάνων.

Αν και σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NOS είχε πει πως δεν είναι στις προθέσεις του να επιστρέψει στην Ολλανδία για να κάνει τρομοκρατική επίθεση, απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση των «New York Times» για τα χτυπήματα στο Παρίσι τα υπερασπίστηκε και με το παραπάνω, χαρακτηρίζοντάς τα «δίκαιη απάντηση» στους βομβαρδισμούς θέσεων του Ισλαμικού Κράτους από την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας. «Δεν μπορείς να κηρύττεις πόλεμο στους μουσουλμάνους και να περιμένεις να σε αφήσουν ήσυχο, ακόμα κι αν μένεις μακριά. Ολοι το καταλαβαίνουν αυτό, έτσι δεν είναι;» έγραψε στο προφίλ του, όπου, μεταξύ άλλων, αναρτά και προπαγανδιστικές φωτογραφίες.

Δείλιασε (;) στο παραπέντε και δεν ανατινάχθηκε

Μια ζώνη με εκρηκτικά, σαν αυτές που φορούν οι καμικάζι, που βρέθηκε σ’ έναν κάδο σκουπιδιών στη συνοικία Μοντρούζ του Παρισιού είναι ένα από τα εκατοντάδες ευρήματα που έχει καταγράψει η γαλλική αστυνομία από τη στιγμή που η γαλλική qq 2πρωτεύουσα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η ζώνη που βρέθηκε στην περιοχή απ’ όπου εκτιμάται ότι ο τρομοκράτης Σαλάχ Αμπντεσλάμ κατάφερε να διαφύγει χαρακτηρίζεται ως επιπλέον στοιχείο που στηρίζει τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο 26χρονος καταζητούμενος δείλιασε την τελευταία στιγμή και δεν πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας ο ίδιος.

Ο πυροκροτητής της είχε αφαιρεθεί, αλλά ήταν γεμάτη από την εκρηκτική ουσία ΤΑΤΡ, που οι τζιχαντιστές αποκαλούν «μητέρα του Σατανά» γιατί εκρήγνυται πολύ εύκολα, καθώς είναι υπερευαίσθητη στη ζέστη και την τριβή. Η αστυνομία δήλωσε ότι η ζώνη με τα εκρηκτικά βρέθηκε στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σήμα του κινητού του Αμπντεσλάμ την ημέρα των επιθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του NBC News, κοντά στη ζώνη βρέθηκε κι ένα κινητό.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η γαλλική αστυνομία διεξήγαγε 1.233 έρευνες από την επομένη των τρομοκρατικών χτυπημάτων, προσήγαγε 165 ανθρώπους και κατάσχεσε 230 όπλα. Τα μισά από αυτά, όπως διευκρίνισε, «είναι μακρύκαννα όπλα και πυροβόλα»

Πούλησε το βίντεο του μακελειού για 50.000 €

Τα 50.000 ευρώ, με τα οποία αγόρασε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του εστιατορίου Casa Nostra στο Παρίσι, που δείχνει το αιματοκύλισμα του από τους τρομοκράτες, έχουν προκαλέσει εμφύλιο στην οικογένεια του ιδιοκτήτη.

5305539 casa nostra

Ο Ντιμίτρι Μοαμάντι μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν αυτός που έκανε τη συναλλαγή με τη βρετανική εφημερίδα. «Δεν δέχθηκα τα χρήματα. Είναι βρόμικα χρήματα. Του το είπα (του Βρετανού δημοσιογράφου) ότι δεν είχα ανάγκη τέτοια λεφτά, ότι βγάζω αρκετά από το εστιατόριο» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Αν έπαιρνα τέτοια χρήματα, που είναι βγαλμένα από το αίμα των άλλων, πώς θα μπορούσα να ζήσω;»

Ποιος, όμως, ήταν αυτός που, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Τζαφέρ Αΐτ Αούντια, έκανε παζάρια με τον δημοσιογράφο της «Mail» μες στο εστιατόριο μόλις μια μέρα μετά τις επιθέσεις; Ο Μοαμάντι υποστηρίζει ότι ήταν ένας ξαδερφός του, που είχε τα κλειδιά του μαγαζιού, σε βάρος του οποίου ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει αγωγή.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....