Οι χρονιές για βίον ανθόσπαρτον

Ερευνα αναλύει πότε έγινε έκρηξη διαζυγίων και ποια έτη ήταν ιδανικά για γάμο

Ερευνα αναλύει πότε έγινε έκρηξη διαζυγίων και ποια έτη ήταν ιδανικά για γάμο

Η χρονιά κατά την οποία παντρεύτηκε κανείς θα μπορούσε να δείξει πόσο σταθερός είναι ο γάμος του. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε εξειδικευμένο think tank αναλύοντας βρετανικά στατιστικά στοιχεία που αφορούσαν τα διαζύγια από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τις ημέρες μας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Οπως διαπιστώθηκε, τα ζευγάρια που τελούσαν τον γάμο τους συγκεκριμένες χρονιές είχαν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μεταγενέστερα. Η χειρότερη χρονιά, σύμφωνα με το Marriage Foundation, ήταν το 1986, καθώς περίπου τα μισά ζευγάρια που ανέβηκαν τότε τα σκαλιά της εκκλησίας χώρισαν αργότερα. Δεύτερη χειρότερη χρονιά ήταν το 1991, ενώ οι πιο σταθεροί γάμοι προέκυψαν το 2008.

Δεμένα ήταν τα περισσότερα ζευγάρια που παντρεύονταν τη δεκαετία του ’60. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 28,2% των ζευγαριών που παντρεύτηκε το 1963 χώρισε. Οι νόμοι που ακολούθησαν για πιο γρήγορο διαζύγιο οδήγησαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, σε κατακόρυφη αύξηση των χωρισμών, που για τα ζευγάρια του 1977 έφτασε το 40%. Για τους γάμους του 1986 το ποσοστό έφτασε στο 44,4%, για να πέσει στο 44% το 1991.

Από τότε οι γάμοι που προκύπτουν είναι όλο και πιο σταθεροί, φτάνοντας το μέγιστο το 2008. Από τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν εκείνη τη χρονιά χώρισε το 38,3%. Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, οφείλεται στο γεγονός ότι από τη δεκαετία του ’90 και μετά τα νέα ζευγάρια συνηθίζουν να συζούν πριν παντρευτούν.

Συμβίωση

Αυτό τους βοηθάει να γνωριστούν καλύτερα πριν κάνουν το επόμενο βήμα.

Ενας άλλος λόγος είναι ότι τα ζευγάρια παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιο ώριμα και πιο έτοιμα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του συζυγικού βίου. Χαρακτηριστικό είναι το έτος 2011, όπως εξηγεί ο Χάρι Μπένσον από το Marriage Foundation, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των αντρών που παντρεύονταν ήταν τα 32 έτη, ενώ των γυναικών τα 30. Αντίθετα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι γυναίκες παντρεύονταν στα 23 τους και οι άντρες στα 25 τους χρόνια. Οσον αφορά το 2012, ο κίνδυνος διαζυγίου υπολογίστηκε στο 38.4%.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ