Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Επιχείρηση Βελούδινο γάντι»

Η Αστυνομία απομάκρυνε από τις σιδηροδρομικές ράγες τους μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα

Η Αστυνομία απομάκρυνε από τις σιδηροδρομικές ράγες τους μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Αθήνα

Με επέμβαση της Αστυνομίας απομακρύνθηκαν χθες το πρωί οι μετανάστες που κρατούσαν αποκλεισμένη από τις 19 Νοεμβρίου τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στο εμπόριο και στις μεταφορές. Οι ζημιές που υπέστησαν οι μεταφορείς από τον αποκλεισμό, υπολογίζονται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για να λήξει ο εικοσαήμερος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από τους μετανάστες που είχαν στήσει αντίσκηνα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μπήκε σε εφαρμογή στις 4 χθες τα ξημερώματα. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή και συγκέντρωσαν τους μετανάστες, που πιάστηκαν στον ύπνο, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

8 1

Η πρόσβαση στα ΜΜΕ και σε εκπροσώπους ΜΚΟ στην περιοχή είχε απαγορευτεί, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δύο δημοσιογράφοι και δύο φωτορεπόρτερ κατέληξαν για εξακρίβωση στοιχείων στο Αστυνομικό Τμήμα Ειδομένης, όταν αρνήθηκαν να απομακρυνθούν. Στο τμήμα προσήχθησαν και 10 μετανάστες, που αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα.

16049690

Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε ήρεμο κλίμα, αλλά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, όπως αυτή μεταξύ Ιρανών, από την οποία τραυματίστηκε ένας ομοεθνής τους και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.

Στο Τάε Κβον Ντο

Συνολικά 45 λεωφορεία με περίπου 2.300 μετανάστες, που δεν έχουν το δικαίωμα να περάσουν στα Σκόπια και για τον λόγο αυτόν παρέμεναν στη σιδηροδρομική γραμμή, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.30 χθες από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Οσοι δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

16049700

Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες για να ομαλοποιηθεί πλήρως η κίνηση των εμπορικών φορτίων. Πάντως η απόφαση να πραγματοποιηθεί η ευρεία αστυνομική επιχείρηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, που έκανε λόγο για «επιχείρηση φίμωσης του Τύπου».

Αλλοι 12 νεκροί στο Φαρμακονήσι

Για άλλους 12 μετανάστες έγινε υγρός τάφος το Αιγαίο. Οι σοροί έξι παιδιών, δύο γυναικών και τεσσάρων ανδρών ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, μετά τη βύθιση ξύλινου σκάφους με καμπίνα, στο οποίο επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, έως αργά χθες το βράδυ είχαν διασωθεί 26 άτομα από τη θαλάσσια περιοχή. Ομως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ακόμα 12 επιβάτες του σκάφους αγνοούνται. Τα παιδιά που διεσώθησαν μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Σάμου, καθώς παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας. Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων διήρκεσε όλη την ημέρα χθες, με τη συμμετοχή ενός ελικοπτέρου Super Puma, μιας κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν έπειτα από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Πρώτο έφτασε στη θαλάσσια περιοχή, όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία, ένα σκάφος της Frontex.

Αγαθονήσι: Διάσωση προσφυγόπουλων

Από θαύμα σώθηκαν δύο ανήλικα κορίτσια που βρέθηκαν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, όταν επιχείρησαν μαζί με άλλους μετανάστες να περάσουν στη χώρα μας από τη θαλάσσια οδό. Ευτυχώς, διασώθηκαν από το πλοίο «VOS GRACE» της Frontex και παρελήφθησαν από το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η διάσωση των δύο κοριτσιών, ηλικίας 8 έως 12 ετών, έγινε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγαθονήσι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια. Οι δύο ανήλικες ήταν μέλη μιας ομάδας αλλοδαπών που πέρασαν παράτυπα στη χώρα μας, έχοντας φύγει από τις πατρίδες τους σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το ελικόπτερο, που είχε απογειωθεί για να συνδράμει στον εντοπισμό αγνοουμένων στην περιοχή, εντόπισε τα κορίτσια και ειδοποίησε το σκάφος της Frontex, που τα ανέσυρε από το παγωμένο νερό. Στη συνέχεια, τα παρέλαβε το ελικόπτερο και τα μετέφερε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.



{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...