Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Πρόστιμο 3.500.000 ευρώ στον σύμβουλο του Σαμαρά

Ή θα πληρώσει ο Παπασταύρου 3.500.000 € ή θα διωχθεί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Ή θα πληρώσει ο Παπασταύρου 3.500.000 € ή θα διωχθεί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων στη «λίστα Λαγκάρντ», διαβίβασαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ο κ. Παπασταύρου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος του για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), το οποίο προχώρησε στον οριστικό καταλογισμό εις βάρος του κ. Παπασταύρου προστίμου – φόρου, ύψους 3.500.000 ευρώ.

Από δω και στο εξής ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά έχει δύο επιλογές: είτε να πληρώσει και να γλιτώσει τις περαιτέρω ποινικές κυρώσεις είτε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του για κακουργηματικές κατηγορίες, να δεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα από τις εισαγγελικές Αρχές.

Η κατάθεση των 5.390.000 δολλαρίων

Ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς με αφορμή την κατάθεση, ύψους 5.390.000 δολαρίων, που περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», στην οποία φέρεται ότι εμφανίζονται ως δικαιούχοι ο ίδιος, η μητέρα του και ο πατέρας του, που έχει αποβιώσει. Ο κ. Παπασταύρου εξαρχής υποστηρίζει ότι ο επίμαχος λογαριασμός (ανήκει στην εταιρία STARBI) δεν ήταν δικός του και ότι είχε ρόλο πληρεξουσίου σε «trust» που είχε συστήσει παιδικός φίλος του, επιχειρηματίας, ο οποίος με τη σειρά του έχει επιβεβαιώσει καταθέτοντας στις Αρχές τους ισχυρισμούς του. Οι αρμόδιες Αρχές ωστόσο έκριναν ότι η επίμαχη κατάθεση προερχόταν από δικά του χρήματα κι έτσι η δικογραφία της υπόθεσης παίρνει τον δρόμο της ποινικής Δικαιοσύνης και των ποινικών κυρώσεων.

Να σημειωθεί ότι αν ο κ. Παπασταύρου επιλέξει την οδό της καταβολής του ποσού των περίπου 3.500.000 ευρώ, τότε έχει το δικαίωμα να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου, σε περίπτωση δε που δικαιωθεί, θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να του επιστρέψει τα χρήματα. Κομβικό στοιχείο, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, αποτελεί μια εγγραφή excel, στην οποία ο Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως τελικοί δικαιούχοι (beneficial owner) του λογαριασμού της STARBI.

Ο κ. Παπασταύρου αμφισβητεί την αυθεντικότητα του εν λόγω στοιχείου. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές Αρχές δίνουν σε αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα. Τα επόμενα 24ωρα ο κ. Παπασταύρου αναμένεται να κληθεί από τις εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αν δηλαδή θα καταβάλει το ποσό του προστίμου ή θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...