Χρήση λέιζερ που καταργεί τα ράμματα!

Τεχνική επιτρέπει ένωση των ιστών και επιτάχυνση της επούλωσης

Τεχνική επιτρέπει ένωση των ιστών και επιτάχυνση της επούλωσης

Η ιδέα των ραμμάτων έπειτα από μια εγχείρηση ή κάποιο χτύπημα σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Οσοι έχουν υποστεί την εν λόγω διαδικασία έχουν να θυμούνται τον πόνο (ή έστω την ενόχληση), ενώ αρκετοί έχουν μια μόνιμη ουλή για υπενθύμιση. Μια νέα μέθοδος ωστόσο υπόσχεται την ταχύτατη αποκατάσταση του τραύματος, χωρίς τη χρήση επίπονων βελονών και άλλων εργαλείων, και μάλιστα με σχεδόν ανεπαίσθητες ουλές!

Η καινούργια τεχνική δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου St Andrews από τον καθηγητή και ειδικό στη Βιοφωτονική Μολτ Γκάδερ και την ομάδα του.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο χρήσης λέιζερ που επιτρέπει την ένωση των ιστών και την επιτάχυνση της επούλωσης. Η τεχνική χρησιμοποιεί μια κολλώδη ιατρική, χρωστική ουσία που επανασυνδέει τα μόρια του κολλαγόνου στο δέρμα, όταν εκτίθενται σε πράσινο φως λέιζερ.

Χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενες οπτικές ίνες, το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να φτάσει βαθιά μέσα στην πληγή και να την «κολλήσει». Οι δοκιμές μάλιστα που έγιναν σε χοίρους έδειξαν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο η πληγή στο δέρμα του ζώου έκλεινε σε 15 περίπου λεπτά.

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν τη νέα μέθοδο υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την επούλωση εσωτερικών τραυμάτων.

Οπτικές ίνες

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιφανειακών πληγών στο δέρμα, όπου κανονικά θα απαιτούνταν ράμματα, παραπέμποντας στη «διαστημική» δερματική επούλωση της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek».
Σύμφωνα με τον δρα Γκάδερ, η χρήση βιοδιασπώμενων οπτικών ινών θα έδινε τη δυνατότητα να ξεπεραστούν οι αδυναμίες των προηγούμενων προσπαθειών χρήσης λέιζερ για την επούλωση. Οπως εξήγησε, τα περισσότερα λέιζερ μετά βίας ξεπερνούν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν περιορισμένη επίδραση στη συγκόλληση του ιστού.

Ωστόσο, τα ένθετα των οπτικών ινών που αναπτύχθηκαν από την ομάδα του μπορούν να αποκόπτονται μέσα στο τραύμα και στη συνέχεια να απορροφώνται από το σώμα. Επίσης, ο Γκάδερ συμπλήρωσε πως η νέα μέθοδος μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση των ουλών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ