Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Eλενα Χριστοπούλου: Η artist manager σε ρόλο κριτή στο reality «My Style...

Υπό άκρα μυστικότητα «έκλεισε» για τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Εβελυν Καζαντζόγλου με νέο hairstyle

Νέο look για την Εβελυν Καζαντζόγλου. H fashion expert...

Ηλίας Καμπακάκης: Νέο διπλό ψηφιακό άλμπουμ

Λίγο μετά την κυκλοφορία του single του «1000 φορές»,...

Ειρήνης Στεριανού: Το μοντέλο και ηθοποιός σε λαμπερό event με φίλους...

Η σειρά γυαλιών ηλίου της Ειρήνης Στεριανού είναι γεγονός...

Μία μέρα στο «παζάρι» της Ειδομένης

Καντινιέρηδες και μανάβηδες πωλούν φαγητό και λαχανικά στους πρόσφυγες, για τους οποίους δεν αρκούν τα συσσίτια

Καντινιέρηδες και μανάβηδες πωλούν φαγητό και λαχανικά στους πρόσφυγες, για τους οποίους δεν αρκούν τα συσσίτια

Τα συσσίτια των ΜΚΟ δεν επαρκούν για τις χιλιάδες ψυχές που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, περιμένοντας να ανοίξουν οι Σκοπιανοί τα σύνορα, με αποτέλεσμα στη μεθόριο να έχει στηθεί πλέον ένα πραγματικό παζάρι. Ετσι, οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν, δίνοντας χρήματα βέβαια, ένα πιάτο φαγητό.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΠΕΤΜΕΖΑ
Φωτό: Σάκης Γιούμπασης

Η «Espresso» κατέγραψε τις ατελείωτες ουρές μπροστά στις καντίνες, που κάνουν χρυσές δουλειές, πουλώντας (σε φυσιολογικές τιμές) φαγητό της ώρας ή σάντουιτς καθώς και αναψυκτικά, καφέ και τσάι. Δίπλα στους καντινιέρηδες, που φτιάχνουν συνολικά τουλάχιστον 10 22.000 σάντουιτς την ημέρα, δουλεύουν ασταμάτητα και τα μανάβικα, με τους πρόσφυγες να γεμίζουν σακούλες με μήλα και ντομάτες. Κάποιοι από τους «επιχειρηματίες των συνόρων» φαίνεται ότι… μίλησαν με την τύχη τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Λάζαρος Ούλης, ο οποίος αγόρασε 50 στρέμματα γης ακριβώς δίπλα στα σύνορα, λίγο προτού ξεσπάσει το Προσφυγικό, αφού σκοπός του τότε ήταν να καλλιεργήσει καλαμπόκι. Τελικά στήθηκε ο πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και ο ίδιος έβαλε καντίνα για να τους πουλάει φαγητό! Σήμερα απασχολεί τέσσερις υπαλλήλους, οι οποίοι τρέχουν και δεν φτάνουν!

10 3«Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που φέρνουν φαγητό στους ανθρώπους αυτούς, αλλά εκείνοι το πετάνε γιατί φοβούνται μήπως έχει χοιρινό κρέας λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Εμείς τους δίνουμε σάντουιτς με ψωμί και πατάτες. Πίνουν επίσης πολύ καφέ και τσάι. Κάποιοι λαοί πίνουν και πολύ αλκοόλ» λέει o ιδιοκτήτης της καντίνας, που πουλάει τα σάντουιτς 2 ευρώ και τον καφέ ή το τσάι 1,5 ευρώ. Και προσθέτει: «Κάποιες φορές δεν παίρνω χρήματα. Προσφέρουμε νερό ειδικά σε εγκύους ή δίνουμε το βράδυ ζεστό νερό για να κάνουν οι μάνες κρέμα στα μωρά τους. Δεν παίρνουμε χρήματα για αυτά, πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;»
Ο Λάζαρος Ούλης είναι καθόλα νόμιμος, καθώς έχει αγοράσει την έκταση και αποφεύγει τον σκόπελο της νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει μόνιμη εγκατάσταση στις καντίνες. Οι υπόλοιποι καντινιέρηδες, όμως, κινδυνεύουν με πρόστιμα και αρμόδιες υπηρεσίες τούς ελέγχουν διαρκώς.

Λειτούργημα

«Από τον δήμο μού είπαν ότι κάνω λειτούργημα. Οι ίδιοι δεν μπορούν να μου δώσουν κάποια συγκεκριμένη άδεια, αλλά μου ανέφεραν ότι αν φύγουμε από εδώ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν σε τόση ανάγκη, που μπορεί να ρημάξουν το χωριό για να βρουν κάτι να φάνε» λέει ο Στέφανος Παυλίδης, επίσης ιδιοκτήτης καντίνας.

10 4

Πάντως, δεν λείπουν και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, όπως καταγγέλλει στην «Espresso» ο παραγωγός Τάσος Καραφουλίδης, που δεν προλαβαίνει να πουλάει μήλα, ντομάτες και λεμόνια: «Ηρθα από τη Σκύδρα Πέλλας να πουλήσω φρούτα και λαχανικά. Τα δίνουμε 1 ευρώ το κιλό. Οταν μαθαίνουν την τιμή, οι άνθρωποι παθαίνουν πλάκα, αφού μας λένε ότι κάποιοι τους ζητούν 2 και 3 ευρώ».

Ναργιλές έξω από τη σκηνή μέχρι  να ανοίξουν τα σύνορα

10 aristera

Ο οργανωμένος καταυλισμός στην Ειδομένη μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.000 άτομα, ωστόσο χθες οι πρόσφυγες υπολογίζονταν σε 8.000. Οι περισσότεροι μένουν σε σκηνές που έστησαν μόνοι τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Χαμάντ, που καθόταν έξω από τη σκηνή του καπνίζοντας έναν μεγάλο ναργιλέ, σαν να μη βρισκόταν πρόσφυγας στην Ελλάδα, αλλά έξω στην αυλή του σπιτιού του!

Η γυναίκα του άπλωνε τα βρεγμένα ρούχα τους, ενώ η μικρή κόρη τους, κρατώντας ένα λούτρινο ζωάκι, έπαιζε, ψιθυρίζοντας ταυτόχρονα κάποιο τραγουδάκι. Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν γράψει με μαρκαδόρο στις σκηνές τους τις λέξεις «open the borders» («ανοίξτε τα σύνορα»), στέλνοντας το μήνυμα να τους αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αλλοι έβαζαν άνθη αμυγδαλιάς στα συρματοπλέγματα, σε μια προσπάθεια να συγκινήσουν τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε και αποβίβασε στρατιώτες, ενισχύοντας περισσότερο τη φύλαξη.

Χθες, πάντως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν επιτράπηκε η διέλευση στα Σκόπια σε κανέναν, ενώ μια από τις εμπορικές αμαξοστοιχίες που είχαν εγκλωβιστεί πέρασε στα Σκόπια συνοδεία των ΜΑΤ. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Γιώργο Κοσμόπουλο, οι Σκοπιανοί αστυνομικοί είναι ιδιαίτερα σκληροί. «Κάποιοι πρόσφυγες κατάφεραν να μπουν, όμως τους πιάνουν και τους γυρνούν στην Ελλάδα. Τους φέρονται βίαια και έχουμε καταγγελίες για ξυλοδαρμούς» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κουρέας με την κλωστή

10 entheto

Μια ανάσα από τα συρματοπλέγματα κάποιοι βάζουν μπροστά την τέχνη τους, για να κυλήσουν πιο ευχάριστα οι ώρες στην Ειδομένη. Ο Βαζίλ από το Ιράκ εφαρμόζει μια παραδοσιακή τεχνική για να ξυρίζει τους πελάτες του: με μια κλωστή (!), που, όπως και ο ίδιος λέει, έχει καλύτερο αποτέλεσμα και δεν καταπονεί το δέρμα! «Θέλω να πάω στη Γερμανία. Εκεί θα δουλέψω ως κουρέας» λέει ο νεαρός, καθώς περιποιείται με προσοχή τον πελάτη του. Οσοι ήταν κουρείς και έφεραν μαζί τα σύνεργά τους φροντίζουν την πελατεία τους χωρίς χρήματα, όπως ο Ιρακινός Νιούρι, που δουλεύει με την ξυριστική μηχανή. «No money» («Οχι χρήματα») φωνάζει σε σπαστά αγγλικά: «Θέλω να φτάσω στη Γερμανία και να εργαστώ».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Σύνταξη εδώ και τώρα στους γονείς παιδιών με αναπηρία

Ενα ψήφισμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα έρχεται από σήμερα...

Βούλα Γκίκα: Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι παρουσία μόλις 20 ανθρώπων

Μόνη και ξεχασμένη από φίλους και συναδέλφους της κηδεύτηκε...

Ντόλτσε βίτα για ένστολους λουφαδόρους – Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Σόδομα και Γόμορρα στην κοσμοπολίτικη Μύκονο με τα καμώματα...

Η πασίγνωστη ηθοποιός που κόλλησε Covid οκτώ εργαζομένους έκανε παράνομα ιατρικές εξετάσεις

Ρουσφέτι στην πασίγνωστη ηθοποιό που κόλλησε κορονοϊό τουλάχιστον οκτώ...

«Βασίλισσα» στο Μαρούσι (;) από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Ελένη Μενεγάκη

Το 2025 θα προσγειωθεί η Ελένη Μενεγάκη στον ΑΝΤ1;...

Βιασμοί σε γηροκομείο: Το μαρτύριο μάνας τεσσάρων παιδιών σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ελλάδα

Την ώρα που η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανυπεράσπιστων...