Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Μυρτώ Αλικάκη: «Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα με τον Πέτρο που μας οδήγησαν...

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», παραχώρησε μια συνέντευξη η Μυρτώ...

Γιάννης Ζουγανέλης: «Αυτή την εποχή δεν γίνεται σάτιρα»

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Νίνα Βλάχου: Η «σιδηρά κυρία» της Αυτοδιοίκησης

Η νυν αντιδήμαρχος Κοινωνικού Σχεδιασμού και Τουρισμού Κηφισιάς -...

Παντρεύτηκε η Κόρα Καρβούνη – Δείτε φωτογραφία από το γάμο της

Η Κόρα Καρβούνη που λατρεύτηκε μέσα από το ρόλο...

Ερευνες για καταπολέμηση του γήρατος

Τα νέα όπλα στη μάχη για περισσότερα χρόνια ζωής μέσα από τέσσερα πειράματα

Περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία είναι ο στρατηγικός στόχος επιστημόνων που ασχολούνται με τον «πόλεμο» κατά του γήρατος.

Τέσσερις είναι οι στρατηγικές έρευνας που ακολουθούν, προκειμένου να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης, με τα πρώτα πειράματα να έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Ο πρώτος πυλώνας των ερευνών αφορά τα τελομερή. Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του DNA που το προστατεύει από τη φθορά. Με την πάροδο των χρόνων το μήκος τους μειώνεται και το κύτταρο γερνάει. Ερευνητές του Stanford University School of Medicine κατάφεραν να αυξήσουν στο εργαστήριο το μήκος των τελομερών κατά 10%, χρησιμοποιώντας τροποποιημένο RNA που φέρει την αλληλουχία TERT.

Η ερευνητική ομάδα του Newcastle University, στην προσπάθειά της να κάνει τα κύτταρα να «ξανανιώσουν», επικεντρώθηκε στα μιτοχόνδρια, τα αποκαλούμενα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Παλιότερες έρευνες τα είχαν συνδέσει με οξειδωτικές διαδικασίες που κάνουν το κύτταρο να γερνάει. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αφαιρώντας τα από το εσωτερικό των γερασμένων κυττάρων, αντιστρεφόταν η διαδικασία γήρανσης και τα κύτταρα αποκτούσαν νεανικά χαρακτηριστικά.

Αντιστροφή

Η τρίτη στρατηγική των ερευνητών αφορά την ανακάλυψη μηχανισμών για την αντιστροφή της γήρανσης του εγκεφάλου. Πειράματα των ερευνητών του University of California-Irvine σε γερασμένους ποντικούς έδειξαν ότι, χορηγώντας τους την ουσία αμπακίνη, αυξανόταν ο αριθμός των διακλαδώσεων των εγκεφαλικών κυττάρων, φτάνοντας τον αριθμό που είχαν στην εφηβεία.

Τέλος, οι ερευνητές επικεντρώνονται στον τρόπο που η διατροφή και η σωματική άσκηση επιδρούν στην καθυστέρηση της γήρανσης. Ερευνητές του Harvard Medical School διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή προστατεύει τα τελομερή και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «British Journal of Sports Medicine» έδειξε ότι η σωματική άσκηση έχει προστατευτική δράση.

Ερευνα του Iowa State University κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθημερινό τρέξιμο για 5 με 10 λεπτά προσθέτει τρία χρόνια ζωής, ενώ ερευνητές του Columbia University διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή κρατάει «νέο» τον εγκέφαλο, περιορίζοντας την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παντρεύτηκε ζευγάρι ηθοποιών πετυχημένης σειράς του OPEN

Είναι μαζί εδώ και καιρό και μάλιστα συμπρωταγωνίστησαν σε...

Αυτή είναι η εντυπωσιακή πεθερά της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι παντρεμένη με τον συνθέτη Μίνωα...

Θείος Γιώργου Αγγελόπουλου: «Η αδελφή μου κρατήθηκε στη ζωή για να τον δει παντρεμένο»

Ο θείος του Γιώργου Αγγελόπουλου ζει δύσκολες στιγμές καθώς...

Έξαλλη η Βάσω Λασκαράκη on camera: «Θα κάνω ότι γουστάρω, άντε μαζευτείτε λίγο»

Η Βάσω Λασκαράκη άστραψε και βρόντηξε σε στόρι που...

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος συντετριμμένος έφτασε στη Σκιάθο συνοδεύοντας τη σορό της μητέρας του

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος με τον κουμπάρο του έφτασε στη...

«Απέφυγα τη μητρότητα. Γύρω στα 22 έκανα διακοπή κύησης, δεν το μετανιώνω»

Η γνωστή τραγουδίστρια σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στην προσωπική...