Οι πέντε πιο εθιστικές ουσίες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ενα κρασάκι παραπάνω, ένα τσιγάρο «για την παρέα», όπως λέμε. Καταστάσεις που λίγο πολύ συμβαίνουν στον καθένα, ωστόσο…

Ενα κρασάκι παραπάνω, ένα τσιγάρο «για την παρέα», όπως λέμε. Καταστάσεις που λίγο πολύ συμβαίνουν στον καθένα, ωστόσο, αν ο αριθμός «ένα» αυξηθεί, τότε δημιουργείται πρόβλημα. Αλκοόλ και νικοτίνη οδηγούν σε εθισμό, με τους ειδικούς να τα εντάσσουν στον κατάλογο των πέντε πλέον εθιστικών ουσιών, που περιλαμβάνει επίσης την ηρωίνη, την κοκαΐνη και τα βαρβιτουρικά.

Το πόσο εθιστική είναι μια ουσία εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρους, όπως η ζημιά που κάνει στην υγεία, η αγοραία αξία της αλλά και το πόσο ενεργοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που «μετρά» την ευχαρίστηση. Παίζει επίσης ρόλο η ευκολία ή δυσκολία απαλλαγής από τον εθισμό.

«Βασίλισσα» των ουσιών στις οποίες «κολλάει» ο χρήστης είναι η ηρωίνη, το υποπροϊόν του οπίου που οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης ντοπαμίνης σε ποσοστό 200%, σε δοκιμές στο εργαστήριο. Το ακόμα χειρότερο όμως είναι πως αρκεί μια δόση της για να επιφέρει τον θάνατο.

Μέσω των πνευμόνων

Η νικοτίνη αποτελεί τη βασική εθιστική ουσία του καπνού. Φτάνει τάχιστα στον εγκέφαλο μέσω των πνευμόνων και, παρότι τυπικά βρίσκεται στη 12η θέση των ουσιών που εθίζουν, θεωρείται πανίσχυρο εθιστικό.

Η κοκαΐνη, από την άλλη, παρεμβαίνει στην ντοπαμίνη, την πρωτεΐνη που παίζει ρόλο «ταχυδρόμου» ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Το κρακ, που είναι υποπροϊόν της, είναι το τρίτο πιο εθιστικό ναρκωτικό, ενώ η κόκα σε σκόνη το πέμπτο. Τρεις θέσεις πιο κάτω φιγουράρει το αλκοόλ, παρότι είναι νόμιμη η πώλησή του. Τα βαρβιτουρικά, τέλος, αρχικά χορηγούνταν για την αντιμετώπιση του άγχους και ως υπνωτικά. Σήμερα όμως η επιστήμη γνωρίζει πως μπορούν να «σβήσουν» ολόκληρες περιοχές του εγκεφάλου.

Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ωστόσο σε μεγάλες μπορεί να επιφέρουν τον θάνατο, εμποδίζοντας την αναπνοή. Θεωρούνται η τέταρτη πιο εθιστική ουσία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ