«Το χαρέμι ήταν σχολείο ζωής!»

Η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν θεωρεί ότι ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις γυναίκες των Οθωμανών

Η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν θεωρεί ότι ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις γυναίκες των Οθωμανών

Τις αρετές του χαρεμιού εξύμνησε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις μία ημέρα μετά τη δική του τοποθέτηση ότι η γυναίκα είναι πάνω απ’ όλα μητέρα. Η Εμινέ Ερντογάν, πιστή μουσουλμάνα, χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χαρέμια των σουλτάνων «σχολεία της ζωής».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Κατά τη διάρκεια δημόσιας τοποθέτησής της σε event για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για την ισχύ της οποίας δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό της, η πρώτη κυρία της Τουρκίας -που δεν απαρνιέται ποτέ τη μαντίλα της- εξήρε τη λειτουργία των χαρεμιών, λέγοντας ότι «ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή».

Οι απόψεις της «σουλτάνας Ερντογάν», όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν επικριτικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Την εποχή του Μουράτ Γ’ (σουλτάνος του 16ου αιώνα), τα μοναδικά αντικείμενα που δεν εισέρχονταν στο χαρέμι ήταν τα βιβλία» επεσήμανε δηκτικά στο twitter η πανεπιστημιακός Εζλέμ Κουρουμλάρ.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δεχτεί κριτική ότι παρακινεί τις Τουρκάλες να αποκτήσουν τουλάχιστον από τρία παιδιά έκαστη, καθώς και ότι αντιτίθεται στις προσπάθειες προώθησης της αντισύλληψης, χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία». Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του έχουν μιλήσει πολλές φορές για τον θαυμασμό τους για τις ισλαμικές αρχές και αξίες της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου έχει τα θεμέλιά του το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Αυστηροί κανόνες

Ο όρος «χαρέμι» διέγειρε ανέκαθεν τη δυτική φαντασία. Κατά την οθωμανική περίοδο ήταν ένας θεσμός που διεπόταν από αυστηρούς κανόνες, τους οποίους όφειλε να ακολουθεί ακόμα και ο σουλτάνος, καθώς επίσης και από λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με τη «στρατολόγηση» και τη μόρφωση των μελών του. Κάθε γυναίκα-μέλος χαρεμιού εκπαιδευόταν πάνω σε ένα από τα ταλέντα της, όπως η καλλιγραφία, η μουσική ή οι ξένες γλώσσες. Δεν υπήρχε όριο ηλικίας, κι έτσι γυναίκες 60 ετών συμβίωναν με 20χρονες, όχι όμως πάντα αρμονικά. Τα παιχνίδια εξουσίας και επιβολής ήταν συνηθισμένα στους κόλπους των χαρεμιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Εκτός εκπομπής ο Άκης Παυλόπουλος – «Ούτε πρόκειται να τον δείτε. Μέχρι νεωτέρας, θα δούμε πότε θα ‘ρθει»

Ο Άκης Παυλόπουλος δεν βρισκόταν στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΙ» με τον Δημήτρη Οικονόμου να καλημερίζει τους τηλεθεατές και να κάνει αναφορά στην απουσία του συναδέλφου του.

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον