«Το χαρέμι ήταν σχολείο ζωής!»

Η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν θεωρεί ότι ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις γυναίκες των Οθωμανών

Η πρώτη κυρία της Τουρκίας Εμινέ Ερντογάν θεωρεί ότι ήταν εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις γυναίκες των Οθωμανών

Τις αρετές του χαρεμιού εξύμνησε η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις μία ημέρα μετά τη δική του τοποθέτηση ότι η γυναίκα είναι πάνω απ’ όλα μητέρα. Η Εμινέ Ερντογάν, πιστή μουσουλμάνα, χαρακτήρισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χαρέμια των σουλτάνων «σχολεία της ζωής».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Κατά τη διάρκεια δημόσιας τοποθέτησής της σε event για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, για την ισχύ της οποίας δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό της, η πρώτη κυρία της Τουρκίας -που δεν απαρνιέται ποτέ τη μαντίλα της- εξήρε τη λειτουργία των χαρεμιών, λέγοντας ότι «ήταν ένα σχολείο για τα μέλη της οθωμανικής δυναστείας και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για την προετοιμασία των γυναικών για τη ζωή».

Οι απόψεις της «σουλτάνας Ερντογάν», όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν επικριτικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Την εποχή του Μουράτ Γ’ (σουλτάνος του 16ου αιώνα), τα μοναδικά αντικείμενα που δεν εισέρχονταν στο χαρέμι ήταν τα βιβλία» επεσήμανε δηκτικά στο twitter η πανεπιστημιακός Εζλέμ Κουρουμλάρ.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δεχτεί κριτική ότι παρακινεί τις Τουρκάλες να αποκτήσουν τουλάχιστον από τρία παιδιά έκαστη, καθώς και ότι αντιτίθεται στις προσπάθειες προώθησης της αντισύλληψης, χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία». Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του έχουν μιλήσει πολλές φορές για τον θαυμασμό τους για τις ισλαμικές αρχές και αξίες της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου έχει τα θεμέλιά του το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

Αυστηροί κανόνες

Ο όρος «χαρέμι» διέγειρε ανέκαθεν τη δυτική φαντασία. Κατά την οθωμανική περίοδο ήταν ένας θεσμός που διεπόταν από αυστηρούς κανόνες, τους οποίους όφειλε να ακολουθεί ακόμα και ο σουλτάνος, καθώς επίσης και από λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με τη «στρατολόγηση» και τη μόρφωση των μελών του. Κάθε γυναίκα-μέλος χαρεμιού εκπαιδευόταν πάνω σε ένα από τα ταλέντα της, όπως η καλλιγραφία, η μουσική ή οι ξένες γλώσσες. Δεν υπήρχε όριο ηλικίας, κι έτσι γυναίκες 60 ετών συμβίωναν με 20χρονες, όχι όμως πάντα αρμονικά. Τα παιχνίδια εξουσίας και επιβολής ήταν συνηθισμένα στους κόλπους των χαρεμιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ