Θερμοπύλες Νο 2

Ενα αρχαίο έγγραφο, που ήταν παραπεταμένο (!) σε αυστριακό μουσείο, αποκαλύπτει την άγνωστη μάχη των Ελλήνων με τους Γότθους την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Ενα αρχαίο έγγραφο, που ήταν παραπεταμένο (!) σε αυστριακό μουσείο, αποκαλύπτει την άγνωστη μάχη των Ελλήνων με τους Γότθους την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η φράση «φυλάσσουν Θερμοπύλες», όπως αποκαλύπτει έγγραφο που βρισκόταν για χρόνια παραπεταμένο σε μουσείο της Αυστρίας, εκτός από τους 300 του Λεωνίδα που πολέμησαν τους Πέρσες αφορά και αδιευκρίνιστο αριθμό Ελλήνων που έδωσαν εκεί μάχη το 260 μ.Χ για να ανακόψουν την πορεία των Γότθων προς τη νότια Ελλάδα την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Διεθνής ομάδα ερευνητών επιστράτευσε ειδική τεχνολογία για να βελτιώσει την ευκρίνεια των τμημάτων των γραπτών κειμένων που βρέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και μπόρεσε να διαβάσει το περιεχόμενο των αποσπασμάτων που είχαν αντιγραφεί τον 11ο αιώνα μ.Χ., αλλά και ενός κειμένου που είχε γραφτεί τον 3ο αιώνα μ.Χ. από τον Αθηναίο ιστορικό Δέξιππο.

Το σχέδιο των βαρβάρων

Εκεί περιγράφεται η μάχη των Θερμοπυλών, η οποία τοποθετείται χρονικά το 260 μ.Χ. και γίνεται αναφορά στα «τάγματα μάχης» των Γότθων, που θεωρούνταν βάρβαροι από τους Ρωμαίους.

Οι Γότθοι, μη μπορώντας να εισβάλουν στη Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκαν να κινηθούν νότια προς την Αθήνα «βάζοντας στο μάτι τις χρυσές και ασημένιες θρησκευτικές προσφορές και τα πολλά άλλα αγαθά στους ελληνικούς ναούς, καθώς είχαν μάθει ότι η περιοχή ήταν υπερβολικά πλούσια από αυτή την άποψη» αναφέρει ο Δέξιππος, σύμφωνα με τη βρετανική μετάφραση του κειμένου, που δημοσιεύεται στο σάιτ Live Science. Για να εμποδίσουν αυτό το ληστρικό σχέδιο των Γότθων ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στα στενά των Θερμοπυλών.

«Κάποιοι έφεραν μικρά δόρατα, άλλοι τσεκούρια, άλλοι ξύλινα ακόντια, εξοπλισμένα με μπρούντζινες και σιδερένιες μύτες, ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας άντρας για να οπλιστεί» έγραφε ο Δέξιππος, ο οποίος αναφέρεται και σε έναν Ελληνα διοικητή, τον Μαριανό, που για να εμπνεύσει τους μαχητές του τους εξιστόρησε τα κατορθώματα των 300 του Λεωνίδα.
Δυστυχώς, το τμήμα του κειμένου που κατάφεραν να αναγνώσουν οι ερευνητές Κρίστοφερ Μάλαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Κάιλαν Ντάβενπορτ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία τελειώνει πριν αποκαλυφθεί η έκβαση της μάχης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ