Ψηφιακός Καποδίστριας

Ημερίδα για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας με αφορμή την έρευνα από το σύγχρονο αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η πολυσχιδής προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Πέραν του Εθνους: Εξετάζοντας τον Καποδίστρια εντός διεθνών και αυτοκρατορικών πλαισίων», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ψηφιακό αρχείο του Ιωάννη Καποδίστρια, στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί η δράση του Ιωάννη Καποδίστρια, ενταγμένη σε ευρύτερο γεωγραφικό και νοηματικό πλαίσιο, που υπερβαίνει τα παραδοσιακά δίπολα (ελληνικό – δυτικοευρωπαϊκό, έθνος – αυτοκρατορία κ.λπ.), αλλά και να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε το 2013 και το 2104, με τίτλο «Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια», με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Υστερα από επισκέψεις της ερευνητικής ομάδας (που απαρτίστηκε από διακεκριμένους ιστορικούς και ειδικούς στο πεδίο της ψηφιακής παρουσίασης της Ιστορίας) σε βιβλιοθήκες και αρχεία σε Αθήνα, Κέρκυρα, Γενεύη, Ζυρίχη, Φλωρεντία, Μπολόνια, Παβία, Αγία Πετρούπολη και Μόσχα και μέσα από την καταγραφή και την αξιοποίηση αρχειακών συλλογών και τεκμηρίων δημιουργήθηκε ένα πλούσιο ψηφιακό αρχείο για τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Εκπαιδευτικό εργαλείο

Ο ψηφιακός κόμβος προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πολλαπλότητα και τη διαφορετικότητα των τεκμηρίων, τη γεωγραφική διασπορά και τη γλωσσική ποικιλία τους, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο για τη μελέτη της ζωής και του έργου του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της έρευνας ψηφιοποιήθηκαν 13.000 αρχεία της συλλογής του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοξενείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Κέρκυρα, καθώς και προσωπογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες προσωπικών αντικειμένων του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ