Η μάχη της καρμπονάρας

Ξεσηκώθηκαν οι Ιταλοί κατά των Γάλλων όταν ιστοσελίδα ανέβασε βίντεο που πρότεινε νέα εκδοχή για την παρασκευή του φημισμένου πιάτου

Ξεσηκώθηκαν οι Ιταλοί κατά των Γάλλων όταν ιστοσελίδα ανέβασε βίντεο που πρότεινε νέα εκδοχή για την παρασκευή του φημισμένου πιάτου

«Πήρατε τη Μόνα Λίζα, αφήστε ήσυχη την καρμπονάρα» έγραφαν στο διαδίκτυο εξοργισμένοι Ιταλοί, ξεθάβοντας το τσεκούρι του πολέμου για να αντιμετωπίσουν για ακόμη μία φορά τους «ιερόσυλους» Γάλλους.

Η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών, που μαίνεται εδώ και 150 χρόνια, στρέφεται γύρω από από την παραγωγή κρασιών, τα τυριά, ακόμη και το ποδόσφαιρο. Αυτή το φορά παραλίγο να ξεσπάσει πόλεμος για την καρμπονάρα. Ολα άρχισαν όταν η γαλλική ιστοσελίδα demotivateur.fr ανέβασε βίντεο με τη γαλλική εκδοχή του φημισμένου ιταλικού πιάτου. Οταν οι Ιταλοί έμαθαν για την «ιεροσυλία» των Γάλλων, προκλήθηκε γενική κατακραυγή. Οταν είδαν τους γείτονες να βράζουν τα μακαρόνια μαζί με μπέικον και κρεμμύδι, εξαγριώθηκαν. Ανέβηκαν δε στα κάγκελα, όταν οι Γάλλοι πρόσθεσαν κρέμα γάλακτος, συστατικό που απαγορεύεται διά ροπάλου στην αυθεντική συνταγή. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε τη στιγμή που ο σεφ έριξε ένα ολόκληρο ωμό αβγό πάνω στα ζυμαρικά.

Το βίντεο είχε πάνω από 1.300.000 θεάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες στην Ιταλία, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από οργισμένα μηνύματα. «Μείνετε στα λαγοπόδαρα» καλούσαν, μεταξύ άλλων, τους Γάλλους, ενώ ζητούσαν «πέντε λεπτά σιωπής για τον θάνατο της καρμπονάρας στη Γαλλία». «Αν το έβλεπε η γιαγιά μου, θα πετούσε τις παντόφλες της στην οθόνη» έγραψε κάποιος άλλος. Ως και η Γαλλίδα σεφ με ιταλικές ρίζες Λορελέι Νέγκρο πήρε θέση, αποκαλώντας τη συνταγή «απαίσια». Η κινητοποίηση γιγαντώθηκε τόσο, που έλαβε διαστάσεις παλλαϊκού ξεσηκωμού. Δημιουργήθηκαν σχετικές σελίδες στο facebook, κάποιες από τις οποίες καλούσαν τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσει την τάξη. Οταν διαπιστώθηκε ότι τα ζυμαρικά που χρησιμοποίησαν οι Γάλλοι ήταν της Barilla, η εταιρία σχολίασε στο facebook: «Θεέ μου! Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δημιουργικές ερμηνείες της μυθικής καρμπονάρας, αλλά αυτό πάει πολύ… Συγγνώμη».
Μετά τον σάλο η γαλλική ιστοσελίδα κατέβασε την ανάρτηση, αντικαθιστώντας την με την αυθεντική συνταγή της καρμπονάρας.

Βασίλης Χονδρογιάννης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ