Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

SOS για ελονοσία στους καταυλισμούς!

Κίνδυνος για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων λόγω ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεων και έλλειψη εμβολίων για 20.000 προσφυγόπουλα

Κίνδυνος για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων λόγω ακαταλληλότητας των εγκαταστάσεων και έλλειψη εμβολίων για 20.000 προσφυγόπουλα

Σε υγειονομική βόμβα κινδυνεύουν να μετατραπούν οι καταυλισμοί προσφύγων, με τους γιατρούς να εκπέμπουν πλέον SOS για λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία! Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, αλλά ούτε και χρήματα ώστε να εμβολιαστούν τα 20.000 προσφυγόπουλα (το 20% είναι κάτω των πέντε ετών).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Οπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, εκτίμησή του είναι ότι το βασικό πρόβλημα που θα προκύψει σύντομα θα είναι τόσο τα λοιμώδη νοσήματα, που μεταδίδονται από έντομα, όπως τα κουνούπια (δηλαδή, η ελονοσία), όσο και άλλα, που μεταδίδονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αλλοιώσεων των τροφίμων.

«Το υπουργείο Υγείας βασίζεται στη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), που θα προσφέρει τεχνογνωσία στις εξετάσεις και στην επιδημιολογική επιτήρηση των προσφύγων» ανέφερε. Ο ίδιος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισαν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών στους καταυλισμούς, αλλά παραδέχθηκαν πως τα αναγκαία εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα. Εκτός του εμβολίου για τη φυματίωση, το οποίο είναι σε έλλειψη τον τελευταίο χρόνο, στα 20.000 παιδιά πρέπει να χορηγηθούν εκείνα της πολιομυελίτιδας, καθώς και αυτά για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη και για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητήσει τη βοήθεια σε εμβόλια μεγάλων ΜΚΟ που έχουν στοκ, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, από το εξωτερικό, αλλά και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ανάγκη συστηματικής εφαρμογής προγραμμάτων απεντόμωσης στους χώρους όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατηνιώτης. «Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι οι πλέον ιδανικές για να μεταφέρουν τα κουνούπια στα ερυθρά αιμοσφαίρια οποιουδήποτε το πλασμώδιο της ελονοσίας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι ψεκασμοί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, από σήμερα έως τις 15 Απριλίου, πριν τα κουνούπια προλάβουν να γεννήσουν τα αβγά τους. Ο κ. Πλατηνιώτης χαρακτήρισε ακατάλληλες τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, υποστηρίζοντας ότι ήδη υπάρχουν 15 κρούσματα ψώρας.

Σκηνικό έντασης και χθες στην Ειδομένη

16492650

Το σκηνικό έντασης συνεχίστηκε και χθες στην Ειδομένη, όπου, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια της Κυριακής, οι «αλληλέγγυοι» έπεισαν πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε ένα παλιό βαγόνι, που στη συνέχεια έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παραταγμένες αστυνομικές κλούβες. Περίπου 100 άτομα κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν για το άνοιγμα των συνόρων. Στο μεταξύ, ο απολογισμός από τα επεισόδια της Κυριακής στην Ειδομένη είναι τραγικός, αφού περίπου 300 άνθρωποι προσήλθαν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα! Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι (!), ενώ δύο νεαροί κατήγγειλαν ότι αστυνομικοί των Σκοπίων τούς χτυπούσαν επί μία ώρα.

Στον Πειραιά ξεκίνησε χθες το πρωί η μεταφορά προσφύγων (κυρίως Σύρων) από το λιμάνι στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Η επιχείρηση μετεγκατάστασης των οικογενειών πραγματοποιείται με αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ, ενώ στόχος των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας είναι η αποσυμφόρηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Εως χθες, στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 παρέμεναν 1.350 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συγκεκριμένη πύλη είναι αυτή που πρόκειται να αδειάσει πρώτη. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε Ειδομένη και Πειραιά.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...