Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Φως στο τούνελ!

Συμφωνία FIFA – Κοντονή για τις αλλαγές στην ΕΠΟ. Αρχίζει πάλι το Κύπελλο με μαθητές (;)στις εξέδρες

Συμφωνία FIFA – Κοντονή για τις αλλαγές στην ΕΠΟ. Αρχίζει πάλι το Κύπελλο με μαθητές (;)στις εξέδρες 

Ρεπορτάζ
Γιώργου Σηφάκη

Φως στην άκρη του τούνελ, λοιπόν, για το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται ότι υπάρχει από χθες μετά την συμφωνία Κοντονή – FIFA – ΕΠΟ.
Το κοινό έγγραφο που αναμένεται να στείλουν FIFA – UEFA αύριο στον Σταύρο Κοντονή -ότι αποδέχεται την αυτοκάθαρση στην ΕΠΟ και όσα συζητήθηκαν- είναι το κλειδί για την επανέναρξη του Κυπέλλου Ελλάδος την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, έχοντας τη στήριξη των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέτυχε να «παρουσιάσει» στην παγκόσμια ομοσπονδία την… πραγματική εικόνα της ΕΠΟ και να την… υποβάλει σε αυτοκάθαρση, που είναι το πρώτο βήμα για τη διαφάνεια στο ποδόσφαιρό μας.

f2 236

Στα σημεία της συμφωνίας του Σταύρου Κοντονή με τον εκπρόσωπο της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη (ο οποίος χθες προκάλεσε φορώντας τη φανέλα με την ημισέληνο) αναφέρονται τα εξής: Καταρχάς η ΕΠΟ παραιτείται της αίτησης ακύρωσής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του κ. Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο. Αμεσα κάνει αίτηση θεραπείας (αυτός είναι ο νομικός όρος) στον κ. Κοντονή για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Εντός 48 ωρών, δηλαδή ως την ερχόμενη Πέμπτη, η FIFA θα αποστείλει γραπτώς όλα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, τα οποία είναι:

Καθοριστικά βήματα

1. Να έρθει στην Ελλάδα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μία επιτροπή της FIFA, η οποία θα μεριμνήσει για την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ και όλων των κανονισμών της, πειθαρχικού, δεοντολογίας και διαιτησίας, σύμφωνα με όσα ισχύουν στη διεθνή συνομοσπονδία.

2. Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, θα δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για την παραπομπή των επτά ποινικά διωκόμενων της εγκληματικής οργάνωσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας (οι οποίοι είναι από το Δ.Σ. της ΕΠΟ οι Υφαντής, Παπανικολάου, Προύτζος και Κωνσταντίνου, και οι Διαιτητές Δημητρόπουλος, Σπάθας και Γιάχος), που θα μπορεί πλέον να επιλαμβάνεται και για αδικήματα πριν από το 2014.

Αφού ο κ. Κοντονής λάβει στα χέρια του την επιστολή της FIFA με τις δεσμεύσεις της, τότε θα προχωρήσει στην επανέναρξη του Κυπέλλου, είτε κεκλεισμένων των θυρών είτε παρουσία μαθητών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη FIFA και την ΕΠΟ έχει πέσει η πρόταση ο τελικός της διοργάνωσης να διεξαχθεί με ξένο διαιτητή, ειδικά αν το ματς είναι ΑΕΚ – Ολυμπιακός.

«Εμείς περιμένουμε από τη FIFA και την UEFA το έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει. Μπορεί να το έχουμε και νωρίτερα από την Πέμπτη» είπε αρχικά ο Σταύρος Κοντονής. «Την Παρασκευή εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Ελπίζουμε με όλα αυτά που θα γίνουν ότι θα μπούμε σε μια χρονιά-τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της FIFA, αλλά και του Γκιρτζίκη.

Ιβάν Σαββίδης: «Δεν θα κάνω καθόλου πίσω»

Την παραίτηση Γκιρτζίκη ζήτησε ακόμα μία φορά ο Ιβάν Σαββίδης, τονίζοντας: f100«Να ομολογήσω ότι εγώ δεν θα κάνω πίσω στη θέση μου. Και είμαι πολύ ευτυχισμένος που και η κυβέρνηση κρατάει τη θέση της, γιατί δεν επιτρέπεται να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια της Πολιτείας. Η δικιά μου άποψη είναι ότι η θέση της κυβέρνησης και του κυρίου Κοντονή πρέπει να είναι συνεπείς. Αν η τύχη της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το Grexit και δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αυτό σημαίνει ότι θα περάσουμε κι από αυτό (το Grexit). Και δεν υπάρχει κάτι τρομερό σε αυτό. Αλλά υπάρχουν επιλογές. Ο κ. Γκιρτζίκης και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, που έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους, πρέπει να παραιτηθούν. Αυτή είναι η σωτηρία».

Σούπερ Λίγκα: Επαγγελματική (!) διαιτησία, τεχνοκράτης πρόεδρος και πιο πολλά έσοδα

Προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν ριζικά το ελληνικό ποδόσφαιρο προς τη θετική κατεύθυνση πήραν χθες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Επαγγελματική διαιτησία, ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων και συμφωνία για τεχνοκράτη πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα από την επόμενη σεζόν αποφάσισαν οι ΠΑΕ. Κίνηση που, ειδικά για την επαγγελματική διαιτησία (απόλυτη αξιοκρατία, αφού οι διαιτητές θα πληρώνονται με στάνταρ μισθό και θα έχουν μπόνους για την απόδοσή τους και οικονομική ποινή αν τιμωρούνται), δεν σαμποτάρει η ΕΠΟ και θα αλλάξει ριζικά τη μίζερη εικόνα που βγάζει τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρό μας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε ομόφωνα, όπως και η σύσταση μιας επιτροπής που θα εισηγηθεί στην ΕΠΟ να γίνει επαγγελματική η διαιτησία, αλλά και την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων στις ομάδες. Μετά το τέλος του Δ.Σ. ο Γιώργος Μποροβήλος δήλωσε: «Σε συνέχεια του συμβουλίου της ΕΠΟ είχαμε και διοικητικό συμβούλιο στη Σούπερ Λίγκα, όπου πήραμε σημαντικές αποφάσεις. Αποφασίσαμε να υπάρξει μια αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων, 60% ισομερώς και 40% σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων. Τη δημιουργία μιας επιτροπής για να γίνει εισήγηση στην ΕΠΟ για επαγγελματική διαιτησία από την επόμενη περίοδο. Εγινε επίσης μια επιτροπή που θα επιληφθεί του θέματος της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της Σούπερ Λίγκας με τεχνοκράτη πρόεδρο από την επόμενη ποδοσφαιρική περίοδο».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Πανόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους τέσσερις «μεγάλους», τόνισε: «Εφόσον όλοι θέλουμε την επαγγελματική διαιτησία, ελπίζουμε ότι και η ΕΠΟ θα σεβαστεί την πρόταση αυτή, έτσι ώστε αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί, γιατί είναι προς το γενικό καλό και ίσως αυτό μας οδηγήσει να ασχοληθούμε όλοι μας λιγότερο με την ΕΠΟ».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...