Η επιστολή κόλαφος για την ΕΠΟ

Ταύτιση απόψεων της FIFA με τον Κοντονή για σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Ομοσπονδία

Ρεπορτάζ
Γιώργος Σηφάκης

Ο υδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Με μικρή καθυστέρηση δημοσιοποιήθηκε η επιστολή της FIFA προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την ΕΠΟ. Η επιστολή… μιλάει για αλλαγές στην επιτροπή ηθικής που θα μπορεί να επιληφθεί όλων των υποθέσεων και στη διαιτησία, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα τωρινά διεθνή δεδομένα, αλλά δεν τις περιγράφει με σαφήνεια και δεν ορίζει τον χρονικό ορίζοντα επίλυσης των ζητημάτων.

Η επιστολή της FIFA αναφέρει τα εξής: «Οι δύο πρόσφατες αποστολές των FIFA/UEFA έχουν ήδη φέρει στο φως την ανάγκη να επανεξεταστεί η δομή των κανονισμών της ΕΠΟ σε σχέση με τα πειθαρχικά όργανα και τη διαιτησία, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα τωρινά διεθνή δεδομένα. Ιδιαίτερα θα εστιάσουμε στον Κώδικα Ηθικής της ΕΠΟ και στη λειτουργία της Επιτροπής Ηθικής για τη διασφάλιση των τωρινών και προηγούμενων μη καλυμμένων υποθέσεων έως ότου να καλυφθούν.

Η αντιπροσωπία των FIFA/UEFA έφερε στην επιφάνεια την πιθανή διαμάχη ανάμεσα στους ελληνικούς νόμους και στην υποχρέωση της ΕΠΟ να διευθύνει τις υποθέσεις ανεξάρτητα, κάτι το οποίο φάνηκε από την απόφαση για το Κύπελλο Ελλάδος. Εντούτοις θα χρειαστεί να γίνουν συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβάνοντας και εσάς προσωπικά.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα και πως οι αναρίθμητοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου στη χώρα σας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ σε ένα ειρηνικό περιβάλλον» ανέφερε ο εκτελών χρέη γενικού γραμματέα της FIFA Μάρκους Κάτνερ. Οι διαδικασίες πάντως τρέχουν και σήμερα αναμένεται στην Αθήνα η αντιπροσωπία της παγκόσμιας ομοσπονδίας όπου θα αρχίσει τις αλλαγές στην ΕΠΟ και τις συζητήσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού.

Αυτοκάθαρση

Από εκεί και πέρα το ίδιο το καταστατικό της ΕΠΟ δείχνει ότι η ελληνική ομοσπονδία μπορεί να καθαρίσει τα του οίκου της εδώ και τώρα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 35 του καταστατικού που αναφέρεται στις «Εξουσίες της Εκτελεστικής Επιτροπής» (σ.σ.: πρώην Διοικητικό Συμβούλιο) και ειδικότερα η παράγραφος γ΄ προβλέπει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση ειδικών επιτροπών, εφόσον απαιτείται, οποτεδήποτε». Επίσης, στην παράγραφο ια΄ του ίδιου άρθρου προβλέπεται: «Η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να παύσει ένα πρόσωπο ή ένα όργανο ή να αποκλείσει ένα μέλος της ΕΠΟ προσωρινά, μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση».

Πολύ εύκολα λοιπόν με τα δύο παραπάνω εδάφια είναι σαφές πως η ΕΠΟ μπορεί να αποπέμψει άμεσα οποιοδήποτε μέλος της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ