Ημέρα κατά του Καπνίσματος με τα τασάκια… ξεχειλισμένα!

Με τασάκια γεμάτα από τις γόπες των τσιγάρων και τις στάχτες των… αντικαπνιστικών μέτρων γιορτάζει η Ελλάδα τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος! Παρά τις απαγορεύσεις και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, οι σχετικοί έλεγχοι των αρχών σε κλειστούς δημόσιους χώρους μειώνονται δραματικά, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συλλέγουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2013 διενεργήθηκαν μόλις 3.500 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 οι έλεγχοι ανέρχονταν σε 13.450, ενώ το 2011 είχαν ξεπεράσει τους 25.000! Επίσης το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθε σε 76.350 ευρώ, έναντι 346.900 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και 904.450 ευρώ το 2011. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε 1.454 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 29 Μαρτίου του 2013 βεβαιώθηκαν μόλις… είκοσι παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Ιωάννης Καλλικάζαρος ανέφερε ότι η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην κατανάλωση καπνού σε όλο τον κόσμο και προέτρεψε τους καπνιστές να πάρουν την απόφαση να σβήσουν για πάντα το τσιγάρο υπογραμμίζοντας πως «το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου».

Οπως εξήγησε, πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή. Υστερα από δέκα χρόνια τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Σ.Δ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ