Καταπολεμούν τη σκλήρυνση εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό

Ελπίδες για νέα θεραπεία από τα πρώτα στάδια της ασθένειας.

Ασφαλής αλλά και αποτελεσματική αποδεικνύεται νέα πειραματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μέθοδο εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να σταματήσει να επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη, την προστατευτική μεμβράνη των νευρώνων, με αποτέλεσμα αυτά να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Και όταν τα νεύρα χάνουν την ικανότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, προκαλούνται προβλήματα στην κίνηση, στην ισορροπία, ακόμα και στην όραση. Επιστήμονες του Northwestern University Feinberg School of Medicine ανέπτυξαν μια τεχνική επανεκπαίδευσης του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να σταματήσει να αναγνωρίζει τη μυελίνη ως ξένο σώμα και να την πολεμά ως ιό. Ελαβαν δείγμα αίματος από τους ασθενείς και πρόσθεσαν σε αυτό λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία αποτελούν τμήμα του ανοσοποιητικού, και κομμάτια μυελίνης. Στη συνέχεια τα χορήγησαν όλα αυτά σε ενέσιμη μορφή στον οργανισμό εννέα ασθενών, ώστε να αποκτήσουν ανοχή στη μυελίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιοποιήθηκαν στην επιθεώρηση «Science Transnational Medicine». Σύμφωνα με αυτά, η θεραπεία αποδείχτηκε ασφαλής και παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν πολύ μικρή ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητά της, φάνηκε να καταπραΰνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού απέναντι στη μυελίνη.

«Η προσέγγισή μας αφήνει τη λειτουργία του φυσιολογικού ανοσοποιητικού ανέπαφη. Αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Στίβεν Μίλερ επισημαίνοντας ότι μελλοντικές κλινικές δοκιμές θα συμπεριλάβουν ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσου. «Θέλουμε να χορηγήσουμε τη θεραπεία σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο γίνεται, πριν η ασθένεια προκαλέσει παράλυση εξαιτίας της βλάβης που θα έχει υποστεί η μυελίνη, γιατί όταν καταστραφεί, δύσκολα διορθώνεται» πρόσθεσε.

Η Βρετανική Εταιρία Πολλαπλής Σκλήρυνσης καλωσόρισε τα αποτελέσματα της έρευνας σημειώνοντας μέσω εκπροσώπων της ότι η μέθοδος αυτή ακούγεται «εξαιρετικά συναρπαστική» ως πιθανή θεραπεία για τους πάσχοντες από σκλήρυνση, καθώς μπλοκάρει την επίθεση του ανοσοποιητικού στα νεύρα διατηρώντας το πλήρως λειτουργικό κατά τα λοιπά.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ