Απόφαση-σταθμός από δικαστήριο που διαγράφει 100% το χρέος δανειολήπτη

Βαθιά… ανάσα πήρε δανειολήπτης μετά την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου της Κω να διαγράψει τελείως το χρέος του! Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του δανειολήπτη για 100% «κούρεμα» των οφειλών του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της ανεργίας και διαπιστώνοντας την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του στις τράπεζες.

Το Ειρηνοδικείο, παράλληλα, αναγνώρισε ότι ο δανειολήπτης δεν είχε δόλο κατά τον δανεισμό του και εξέδωσε την απόφαση-ορόσημο για τα ελληνικά χρονικά, η οποία δίνει ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες οικογένειες που τους έχουν «γονατίσει» τα χρέη.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί κι άλλο «κούρεμα» χρέους για υπερχρεωμένο νοικοκυριό από το Ειρηνοδικείο της Κω, ύψους 95%, ενώ πριν από έναν μήνα το Ειρηνοδικείο Πύργου του δήμου Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης προχώρησε στο «κούρεμα» χρεών σε ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, κατά 96% και 97%. Το ανδρόγυνο μετακόμισε στην Κρήτη όταν και οι δύο έχασαν τις δουλειές τους στην Αθήνα. Για τη μεν σύζυγο δανειολήπτρια, οφειλέτη δύο τραπεζών, διέγραψε ποσοστό χρέους 97%, για τον δε δανειολήπτη σύζυγο, οφειλέτη τεσσάρων τραπεζών, διέγραψε ποσοστό χρέους 96%. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο ποσοστό «κουρέματος» χρέους από ελληνικό δικαστήριο άγγιζε το 90%.

Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο-ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με το οποίο οι δανειολήπτες που θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια για τα ενυπόθηκα δάνειά τους θα υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης για την εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεων με περίοδο χάριτος μέγιστης διάρκειας 48 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. Δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ