Θαυματουργό χάπι αποφράζει αρτηρίες και σώζει τις καρδιές

Το νέο σωτήριο σκεύασμα διαλύει τα λιπίδια που επικάθονται στα αγγεία.

Νέο χάπι με αποφρακτική δράση, ικανό να διαλύσει τις αθηρωματικές πλάκες, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τους θανάτους από καρδιοπάθειες.

Το σκεύασμα, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διαλύει τα λιπίδια που επικάθονται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν την καρδιά. Τα αποτελέσματα από τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες ήταν άκρως ικανοποιητικά, αφού έδειξαν ότι μπορεί να διαλύσει αποτελεσματικά την αθηρωματική πλάκα, αποτρέποντας έτσι πιθανά θανατηφόρο φράξιμο της αρτηρίας.

Η εν λόγω θεραπεία διαφέρει σημαντικά από αυτή με στατίνες, οι οποίες δρουν κατά κύριο λόγο μειώνοντας περαιτέρω συσσώρευση της χοληστερόλης στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και όχι διαλύοντας ήδη υπάρχουσες συγκεντρώσεις λιπιδίων. Το νέο αυτό χάπι, με την κωδική ονομασία AHRO-001, λειτουργεί απελευθερώνοντας χολικά άλατα, τα οποία φαίνεται να διασπούν τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης. Μόλις αυτές οι συγκεντρώσεις διαλυθούν, ο τραυματισμένος ιστός που βρίσκεται στα τοιχώματα των αρτηριών όχι μόνο επουλώνεται, αλλά γίνεται και πολύ πιο σταθερός, ανίκανος να εμποδίσει τη ροή του αίματος.

Τα χολικά άλατα είναι φυσικά «διαλυτικά» που απελευθερώνονται από το ήπαρ στα έντερα για να διαλύσουν τα λίπη του φαγητού και να διευκολύνουν την πέψη τους. Δεν μπορούν ωστόσο να διεισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καθαρίσουν τις βουλωμένες αρτηρίες.

Η εταιρεία AtheroNova, που βρίσκεται πίσω από τη νέα θεραπεία, ελπίζει ότι θα μπορέσει σύντομα να σχεδιάσει χάπι ικανό να απελευθερώσει χολικά άλατα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Το εν λόγω πειραματικό χάπι αναπτύχθηκε από τους ειδικούς ύστερα από παρατήρηση ασθενών με πρωτοπαθή χολική κίρρωση, μια πάθηση που συνοδεύεται από πολύ υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, παρά την αυξημένη LDL, οι εν λόγω ασθενείς δεν παρουσίαζαν την ίδια αρτηριακή βλάβη γύρω από το ήπαρ με αυτή που παρατηρείται στις καρδιοπάθειες. Ο λόγος φαίνεται πως είναι η διαρροή χολικών αλάτων στο αίμα, τα οποία διαλύουν τη χοληστερόλη πριν αυτή προλάβει να κατακαθίσει.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ