Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 04 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Η φαντασία σας θα δουλέψει δημιουργικά και θα...

MySpace, Yahoo! στην υπηρεσία (!) των… πρακτόρων

Οι δύο ιστοσελίδες παραχωρούν ελεύθερη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών τους.

Δισεκατομμύρια πληροφορίες, προσωπικές και μη, που ανταλλάσσουν καθημερινά οι χρήστες του Ιντερνετ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών -τουλάχιστον- μυστικών υπηρεσιών! Οι πιο γνωστές ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου που έχουν γίνει ανάρπαστες, ειδικά στη νεολαία, όπως το MySpace και το Yahoo!, συνεργάζονται ανοιχτά με τις υπηρεσίες αυτές και τους παραχωρούν ελεύθερη πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών τους, ακόμη και χωρίς να εκδίδονται σχετικά εντάλματα! Τα δύο δίκτυα έχουν εκδώσει και απόρρητα φυλλάδια που χρησιμοποιούνται ως «οδηγοί» για τους ερευνητές των υπηρεσιών ασφαλείας, σε κάθε περίπτωση που ζητούν να τους παραχωρηθούν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα χρηστών. Το δίκτυο WikiLeaks που τα έφερε στο φως αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες διαθέτουν ειδικά τμήματα, που λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι πληροφορίες που περιέχουν οι «φάκελοι» αυτοί αφορούν αριθμούς τηλεφώνων που κλήθηκαν, συνομιλίες στα chatrooms και email, ηλεκτρονικές σελίδες στις οποίες περιηγήθηκε ο ύποπτος, αλλά κυρίως γεωγραφικές λεπτομέρειες που εντοπίζουν το σημείο στο οποίο βρισκόταν τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

WikiLeaks

Σε επιβεβαίωση όλων αυτών, η ιστοσελίδα WikiLeaks είχε φέρει στο φως το email ενός πράκτορα του παραρτήματος της αμερικανικής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Φλόριντα προς την ICAC Task Force, το οποίο κατάφερε να υποκλέψει. Σε αυτό ο ειδικός πράκτορας Μάικ Ντάφι περιγράφει την ευκολία με την οποία πήρε μέσα σε 20′ λεπτά πληροφορίες για έναν ύποπτο από το MySpace και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε για να αποσπάσει παρόμοιες πληροφορίες από το Yahoo! και την τηλεφωνική εταιρεία AT&T!

Το έγγραφο με τίτλο «Law Enforcement Investigators Guide» που στέλνει στις αμερικανικές αρχές το MySpace ως οδηγό για τη συνεργασία τους είναι μια έκδοση 16 σελίδων η οποία κυκλοφόρησε στις 23 Ιουνίου 2006, όπως αναφέρει στην πρώτη σελίδα του. Το δίκτυο δηλώνει ότι δεσμεύεται να βοηθά απόλυτα τις έρευνες των υπηρεσιών του νόμου, σύμφωνες με τον Νόμο για την Ιδιωτικότητα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ECPA) και παραδέχεται ότι: «το MySpace προσπαθεί σε αυτόν τον “οδηγό” να παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες που θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες να πάρουν απαντήσεις στα λεπτομερή αιτήματά τους, τα οποία εκδίδονται με την κατάλληλη διαδικασία, προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα του MySpace να αποκαλύψει σύμφωνα με τον νόμο ακριβείς πληροφορίες σε μικρό χρονικό διάστημα! Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τηρηθεί η νομική διαδικασία στο MySpace για να παραχωρήσει αυτές τις πληροφορίες! Αρκεί ένα αντίγραφο μιας ηλεκτρονικής φόρμας…»!

Λεπτομέρειες

Αντίστοιχα, «γη και ύδωρ» προσφέρει στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ο παρόμοιος «Οδηγός Συμμόρφωσης για Διωκτικές Αρχές» που εξέδωσε το Yahoo! στις 23 Δεκεμβρίου 2008. Σε αυτόν περιγράφονται με λεπτομέρειες ποιου τύπου στοιχεία και προσωπικά δεδομένα μπορούν τεχνικά να παραχωρηθούν, καθοδηγώντας τις Αρχές σχετικά με το πώς να τα ζητήσουν: «Το Yahoo! καταγράφει τη διεύθυνση ΙΡ του υπολογιστή από τον οποίο εστάλη ένα email και την τοποθετεί στην επικεφαλίδα του μηνύματος… Ακόμη, μπορεί να ανακτήσει από τα chat και Messenger τα ονόματα των chatrooms στα οποία ο χρήστης έγινε δεκτός και τις ID των ατόμων με τα οποία επικοινώνησε σε μια περίοδο 45- 60 ημερών».

Γνωρίζοντας, όμως, ότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, το Yahoo! επισημαίνει: «Αυτό το έγγραφο (ο “οδηγός”) δεν προορίζεται για διανομή σε άτομα ή οργανώσεις που δεν ανήκουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των πελατών του Yahoo!, των καταναλωτών ή αστικών διαδίκων»!

ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...