Καταπολεμήστε τη ναυτία με τη στάση του σώματος

Το «αντίδοτο» βρέθηκε σε μια ερευνητική κρουαζιέρα.

Οι διακοπές είναι για πολλούς συνώνυμες του πλοίου. Το πλοίο όμως για κάποιους άλλους είναι συνώνυμο της τεράστιας ταλαιπωρίας που προκύπτει από τη ναυτία. Υπάρχουν διάφορα μέσα πρόληψης της ναυτίας, λιγότερο ή περισσότερο επιστημονικά, ωστόσο είναι δύσκολο να ξέρει κανείς εκ των προτέρων ποια μπορούν να τον «πιάσουν». Το καλό νέο είναι ότι τα συμπεράσματα νέας έρευνας φέρνουν… κύματα αισιοδοξίας!

Κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν Γάλλοι, Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι ερευνητές έδειξε ότι η στάση του σώματός μας, όταν βρισκόμαστε πάνω σ’ ένα πλοίο, μπορεί να παίξει ρόλο στη ναυτία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έκαναν κρουαζιέρα για να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα πώς οι άνθρωποι που δεν είναι συνηθισμένοι στα θαλάσσια ταξίδια καταφέρνουν να προσαρμόζονται. «Αναζητήσαμε τη σχέση ανάμεσα στη σταθερότητα ενός ανθρώπου και τη ναυτία στις μετακινήσεις. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με μια φυσική αστάθεια παθαίνουν ναυτία πιο γρήγορα. Αντίθετα, όσοι ελέγχουν καλύτερα την ισορροπία τους είναι λιγότερο επιρρεπείς» εξηγεί ο Μπενουά Μπαρντί, ένας εκ των Γάλλων ερευνητών που συμμετείχαν στην ερευνητική κρουαζιέρα.

Μία άλλη διαπίστωσή τους ήταν ότι αυτοί που συγκέντρωναν το βλέμμα τους μακριά στον ορίζοντα βοηθούνταν σημαντικά να διατηρούν την ισορροπία τους και έτσι να καταπολεμήσουν τη ναυτία. «Τα μακρινά σημεία κινούνται λιγότερο και η όραση έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας» εξηγεί ο Μπαρντί. Αυτό το «κόλπο» φαίνεται να έχει αποτέλεσμα και όταν είναι κανείς καθιστός, είτε βρίσκεται σε αυτοκίνητο, είτε σε αεροπλάνο, είτε σε πλοίο, καθώς το κεφάλι του παραμένει σταθερό.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι ειδικοί βρίσκονται ένα βήμα πριν αποδείξουν τον ρόλο της «συλλογικής στάσης» στην αντιμετώπιση της ναυτίας. «Οταν βάζουμε μαζί πολλούς ανθρώπους με ναυτία με κάποιον που δεν έχει, διαπιστώνουμε ότι αυτό τούς βοηθάει να την καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά» υποστηρίζουν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ