Οι ασθένειες των προγόνων που ενδέχεται να σας… βασανίσουν!

Μικρά κληρονομικά προβλήματα που οφείλετε να μην αγνοήσετε

Πες μου τι πρόβλημα υγείας είχαν οι γονείς σου, να σου πω από τι κινδυνεύεις! Αυτή είναι η λογική που υπαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν ερωτήσεις σχετικές με το οικογενειακό ιστορικό. Πέρα όμως από προφανείς λόγω κληρονομικότητας ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, υπάρχουν και προβλήματα δευτερεύουσας σημασίας, όπως οι καούρες, που ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν παράγοντα πρόγνωσης για εμφάνισή τους στους απογόνους. Οι πολύποδες στο έντερο, τους οποίους μπορεί να μην σας έχουν αναφέρει ποτέ επειδή τους αντιμετώπισαν εγκαίρως, δεν παύουν να δείχνουν τάση του οργανισμού που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Και η ακοή όμως είναι κληρονομική υπόθεση. Αν και οι δύο γονείς σας φορούν ακουστικά στην ηλικία των εξήντα ετών, τότε είναι πιθανό κι εσείς να χάσετε την ακοή σας περίπου στην ίδια ηλικία.

Γεγονότα όμως που αφορούν και τον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας, όπως ξαφνικός θάνατος σε άνθρωπο ηλικίας κάτω των σαράντα χωρίς προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, είναι ένα «καμπανάκι» που δεν θα πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους. Τέτοιοι ξαφνικοί θάνατοι προκύπτουν τις περισσότερες φορές από μη διαγνωσμένα καρδιολογικά προβλήματα. Και φτάνουμε στον προστάτη. Αν είστε άνδρας και ο πατέρα σας ή κάποιος συγγενείς πρώτου βαθμού είχε καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος που εμφανίζετε είναι αυξημένος 2,6 φορές! Αντίστοιχα, ο κίνδυνος θυρεοειδούς όταν πάσχει κάποιος άμεσος συγγενής από αυτόν είναι επίσης αυξημένος κατά 20%. Αυτό το ιστορικό θα πρέπει να αναφέρεται κυρίως από γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυοι, καθώς η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο.

Και ας περάσουμε στα λιγότερο επικίνδυνα. Αν οι γονείς έχουν καούρες μια ζωή, τότε το πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε κι εσείς, αφού οφείλονται κατά κύριο λόγο σε χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα. Ο κίνδυνος αυτής της κατάστασης όταν γίνεται χρόνια είναι ότι τα κύτταρα της περιοχής γίνονται προκαρκινικά. Τέλος, αν ανήκετε σε οικογένεια της οποίας πολλά μέλη έχουν οστεοπόρωση, ο κίνδυνος να εκδηλώσετε κι εσείς αυξάνεται κατά 80%.

Από την

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ