Απελπισμένος πατέρας έκανε αγωγή σε δικαστή!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απελπισμένος πατέρας έκανε αγωγή σε δικαστή!

Είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της χώρας που κατατίθεται τέτοια αγωγή. Ενας απελπισμένος πατέρας ζητεί να του καταβάλουν από κοινού ένας δικαστής και το ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3.075.000 ευρώ επειδή κατά την άποψή του η δικαστική απόφαση για τη γονική μέριμνα και επικοινωνία με τα ανήλικα παιδιά του ήταν άδικη για εκείνον, αφού τον ζημίωσε ηθικά και οικονομικά.

Ο πατέρας, μόνιμος κάτοικος επαρχιακής πόλης, δεν είναι ο μόνος που θεωρεί άδικη την απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών του. Σύμφωνα με το Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια, επίκεινται δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου και κατά δικαστών για «άδικες αποφάσεις σε βάρος διαζευγμένων πατεράδων, οι οποίες τους έχουν αποξενώσει από τα παιδιά τους και τους έχουν παράλληλα οδηγήσει σε ολική οικονομική καταστροφή».

Ο 45χρονος στο δικόγραφό του υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη κρίση του δικαστή τού προκάλεσε υλική ζημία, ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη, αποδίδοντας βαριά αμέλεια στον εναγόμενο πρωτοδίκη επειδή:

Χωρίς να συντρέχουν ειδικοί λόγοι, του αφαίρεσε οριστικά την επιμέλεια των δύο ανήλικων παιδιών του (8 και 9 ετών).

Κατά παράβαση του νόμου παρέλειψε να ρυθμίσει και τον τρόπο επικοινωνίας του με αυτά, με αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια η μοναδική επαφή που έχει μαζί τους να είναι τηλεφωνική.

Παράλληλα, θεωρεί άδικο το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης επειδή:

Του επιδίκασε ως μηνιαία διατροφή ποσό συνολικό και για τα δύο 745 ευρώ, μεγαλύτερο των δυνατοτήτων του και υπερβολικό για τις μέχρι σήμερα ανάγκες των παιδιών του, με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικονομικά, ενώ ο διασυρμός του στις δικαστικές αίθουσες του έχει κοστίσει μέχρι σήμερα πάνω από 80.000 ευρώ.

Η αφαίρεση της γονικής μέριμνας τον δυσφήμησε στην κοινωνία της πόλης του, στους φίλους του, τους γονείς του, τα αδέρφια του, ως άνθρωπο έντιμο και ακέραιο, νομοταγή επαγγελματία και οικογενειάρχη και του αμαύρωσε την προσωπικότητα.

Ακόμα, υποστηρίζει ότι «η Ελληνική Δημοκρατία, αν και όφειλε να ενημερώσει τα ανήλικα παιδιά του και να αποκαταστήσει σε αυτά την εικόνα του πατέρα τους για το λόγο που δεν έχει ορισθεί η επικοινωνία τους με αυτόν, δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα».

Η εκδίκαση της αγωγής έχει προσδιοριστεί για τα τέλη του 2007.


«Το πρόβλημα οξύνεται αντί να επιλύεται»

Με αφορμή την ύπαρξη εκατοντάδων -όπως υποστηρίζει- άδικων αποφάσεων σε βάρος των πατεράδων, ο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. με ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται έντονα για «την αδιαφορία της πολιτείας και των φορέων να λύσουν το πρόβλημα των χωρισμένων και των παιδιών τους (ένα εκατομμύριο), λόγω πολιτικού κόστους».

Παράλληλα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα σοβαρά γεγονότα φόνων μεταξύ συζύγων, τα προβλήματα της παραβατικότητας ανηλίκων, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των παιδιών των διαζυγίων δεν συγκινούν κανέναν. Η αποξένωση εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων και η ολική οικονομική καταστροφή των πατεράδων αφήνουν παντελώς ανέγγιχτους τους πολιτικούς, οι οποίοι αγωνίζονται για βουλευτικούς θώκους και οικονομικά συμφέροντα».

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ