Οι... αλύτρωτοι μπαμπάδες εν δράσει!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι... αλύτρωτοι μπαμπάδες εν δράσει!

«Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών κάηκαν, δυστυχώς, εξήντα πέντε συμπολίτες μας. Ομως, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο “καμένοι” πατεράδες για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόληψη». Λόγια γεμάτα παράπονο, τα οποία έβγαιναν με δυσκολία από τα χείλη δεκάδων ανδρών, οι οποίοι μαζεύτηκαν χθες έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ζητώντας το αυτονόητο: την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας στο αυξανόμενο φαινόμενο της αποξένωσης -όπως καταγγέλλουν- των πατεράδων από τα παιδιά τους, αλλά και την ίση δικαστική μεταχείριση των δυο φύλων στο θέμα της επιμέλειας.

«Οταν δεν μπορείς να δεις το παιδί σου, δεν υπάρχει νόημα να ζεις. Είναι σαν να σου ξεριζώνει κάποιος την καρδιά» λέει ο Ηλίας Ν., ένα από τα πολλά μέλη του Συλλόγου Για Την Ανδρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ.), που κρατώντας ανά χείρας ένα κόκκινο μπαλόνι που ανέγραφε το σύνθημα «Μπαμπά σ’ αγαπώ» προσήλθε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, «μπας και ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο καθένας από αυτούς έχει να εξιστορήσει -με πόνο ψυχής- τη δική του ιστορία.


«Η γυναίκα μου με κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση για να με εκδικηθεί»

«Εχω μια κόρη η οποία σε λίγους μήνες αναμένεται να κλείσει τα τέσσερα και όμως δεν μπορώ να της μιλήσω ούτε στο τηλέφωνο. Η γυναίκα μου με έχει κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση της μικρής» επισημαίνει ο ίδιος άνδρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ένα «τρικ» της πρώην συζύγου του που έχει σκοπό την αντεκδίκηση.

«Την έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου, αλλά και ότι από τις 11 Σεπτεμβρίου, βάσει δικαστικής αποφάσεως, κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο το παιδί θα έμενε μαζί μου» λέει και γυρνώντας το χρόνο πίσω θυμάται πως βάσει μιας ψευδούς -κατ’ εκείνον- καταγγελίας κόπηκε ο δίαυλος επικοινωνίας με την κόρη του.

«Ολα συνέβησαν τελείως ξαφνικά. Μια ημέρα πριν είχα επικοινωνήσει με την κόρη μου, αλλά και την πρώην σύζυγο και δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Η αφορμή δόθηκε όταν πήγε το θέμα στις διακοπές. Εκείνη ήθελε την επόμενη ημέρα το παιδί για να φύγει και εγώ της είπα να το πάρει μια ημέρα αργότερα, επειδή είχε κανονίσει να το δει η γιαγιά του. Γι’ αυτή την αντίδραση πήγε και με κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση. Πλέον, αρνείται να σηκώσει ακόμα και το τηλέφωνο» καταλήγει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι «η αλήθεια θα λάμψει στο δικαστήριο», έως ότου βγει η απόφαση εκείνος θα έχει αποξενωθεί με την κόρη του.

«Πολλοί πατεράδες είναι θύματα μιας τέτοιας σκευωρίας» λέει ο Γιάννης Π., ο οποίος καταγγέλλει ότι κανείς από την Πολιτεία δεν ασχολείται σοβαρά με το πρόβλημα. «Εχουμε συντάξει κείμενο στο οποίο ζητάμε κοινωνικοί λειτουργοί να επιβλέπουν και να βεβαιώνουν όταν σημειώνεται παρακώλυση της επικοινωνίας, τα παιδιά εκτός γάμου να έχουν κοινό επώνυμο και επιμέλεια, αλλά κυρίως να δημιουργηθούν, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, οικογενειακά δικαστήρια που να αποτελούνται από εξειδικευμένους δικαστές. Το κείμενο αυτό αναμενόταν να το καταθέσουμε στη Βουλή για επεξεργασία, αλλά δυστυχώς διαλύθηκε λόγω των εκλογών και έτσι μείναμε ξεκρέμαστοι».

Για λαθεμένη νοοτροπία της Πολιτείας, η οποία δεν εφαρμόζει ισομερώς τους νόμους, με αποτέλεσμα να δικαιώνεται σχεδόν πάντα η μητέρα, για εφαρμογή του θεσμού της κοινής επιμέλειας και της εναλλασσόμενης κατοικίας και για την αναγκαιότητα σύστασης υπουργείου Οικογένειας κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ, Νίκος Σπιτάλας, ο οποίος προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις εν όψει ΔΕΘ και καλεί τους πονεμένους πατεράδες σε ψήφο διαμαρτυρίας με άκυρο ή λευκό. 

 ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ
ΦΩΤ: Δ. ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

Φωτ. 1: Με κόκκινα μπαλόνια που έγραφαν «Μπαμπά σ’ αγαπώ» παρατάχθηκαν οι πατεράδες έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Φωτ. 2: Αρκετό διάλογο για το μείζον θέμα της επιμέλειας των παιδιών περιείχε η συμβολική διαμαρτυρία των πατεράδων.

Φωτ. 3: Ενας από τους μπαμπάδες κρατώντας ανά χείρας το μπαλόνι με το συμβολικό μήνυμα.

Φωτ. 4: Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΓΑ.ΠΑ., Νίκος Σπιτάλας, προειδοποιεί για νέες κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.