Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Φουρτούνες με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1»!

❱❱ Το ιρανικό τάνκερ πλέει προς Καλαμάτα και η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τα μπερδέματα με τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν προειδοποιήσει

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1» (πρώην «Grace 1»)

Η Αθήνα από προχθές βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με φόντο τις πληροφορίες ξένων ΜΜΕ ότι το ιρανικό πλοίο πλέει προς την Καλαμάτα. Και αυτό καθώς το ζητούμενο σε αυτό το… μπέρδεμα είναι να μην εμπλακεί η χώρα μας σε μια διένεξη που εν τέλει δεν την αφορά, με κίνδυνο να έχει… παράπλευρες απώλειες.

Για την ώρα, πάντως, παραμένει γρίφος ο πλους του «Adrian Darya 1», ενώ οι Ιρανοί αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, πάντως, διαμηνύουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει κανένα αίτημα κατάπλου του πλοίου. Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον καλού κακού έσπευσε να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση να μη δεχθεί το τάνκερ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε την «αυστηρή θέση» της αμερικανικής κυβέρνησης προς την ελληνική, καθώς και προς όλα τα λιμάνια της Μεσογείου σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό τάνκερ, δηλώνοντας ότι «η παροχή βοήθειας στο πλοίο μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη προς τρομοκρατική οργάνωση».

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς η χώρα μας δεν επιδιώκει εμπλοκή στις άριστες έως σήμερα ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πολύ περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη φάση, όταν αναμένουμε από τους Αμερικανούς έμπρακτη υποστήριξη όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σε επικοινωνία

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι το υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα» που έχει προκύψει με το τάνκερ.

Οπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, «το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου».

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε κίνηση για νέα σύλληψη του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες», ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».

Από την άλλη, ο Μάικ Πομπέο τα έβαλε με… τα «ξαδέλφια» και χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση των Βρετανών να αφήσουν το πλοίο να αποπλεύσει από το Γιβραλτάρ.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...