Ισπανός καλλιτέχνης «έντυσε» εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου με ανθρώπινα ρούχα και τους φωτογράφισε!
Ο γάτος του λαϊκού παραμυθιού φορούσε παπούτσια. Τι θα επέλεγαν όμως να φορέσουν όλα τα υπόλοιπα ζώα του ζωικού βασιλείου, αν μπορούσαν να ντυθούν όπως οι άνθρωποι; Απάντηση στο ερώτημα αυτό θέλησε να δώσει ο Ισπανός φωτογράφος Μιγκέλ Βαλίνας μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών του με τίτλο «Segundas Pieles», που σημαίνει «Δεύτερο δέρμα».
Αντί να πέσει στην παγίδα της δημιουργίας κωμικών φωτογραφιών, ο Ισπανός καλλιτέχνης, ο οποίος έχει την έδρα του στη Μαδρίτη, προσπάθησε να φανταστεί τι ρούχα θα διάλεγε να φορέσει το κάθε ζώο σε περίπτωση που είχε τη δυνατότητα, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Στη δική του φαντασία οι κύκνοι θα φορούσαν μίνι φούστες και παπούτσια μπαλαρίνας, επηρεασμένοι προφανώς από την κλασική παράσταση μπαλέτου «Η λίμνη των κύκνων», τα αρσενικά ελάφια θα προτιμούσαν μπλέιζερ και οι γύπες παλτό. Η σοφή κουκουβάγια θα διατηρούνταν ζεστή με ένα απλό πουλόβερ, ενώ η εξωτική ζέβρα θα επέλεγε δερμάτινο παλτό με γούνινες λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα της φωτογράφησης, που έχει γίνει με τη χρήση ατμοσφαιρικού φωτισμού και περιλαμβάνει διάφορων ειδών ζώα, από όρνεα και φλαμίνγκο μέχρι ταπεινά γαϊδουράκια και αλεπούδες, παραπέμπει σε κάποιες περιπτώσεις στη μορφή του μυθικού Μινώταυρου, καθώς τους δίνεται μια πιο ανθρώπινη διάσταση.
Το νέο πρότζεκτ του εκκεντρικού φωτογράφου αποτελεί πιθανά μια συνέχεια της προηγούμενης φωτογραφικής συλλογής του με τίτλο «Pieles», δηλαδή «Δέρματα», η οποία αποτελούνταν από πορτρέτα ανθρώπων ντυμένων με διαφορετικές στολές εργασίας και είχε ως στόχο να διερευνήσει εσωτερικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Βαλίνας είχε δεχτεί ωστόσο έντονη κριτική γι’ αυτό, καθώς είχε φωτογραφίσει μονάχα άντρες, ντυμένους πυροσβέστες, γιατρούς, κουρείς και διάφορα άλλα επαγγέλματα, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για διαχωρισμό βάσει φύλου.
Ολόκληρη τη συλλογή «Segundas Pieles», καθώς επίσης και όλα τα υπόλοιπα πρότζεκτ του μπορεί να τα απολαύσει κανείς μέσα από την ιστοσελίδα του www.miguelvallinas.com.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
