Ελπίδα από καινούργιο εμβόλιο που θα θεραπεύει το μελάνωμα

Μια νέα μέθοδος εξοντώνει πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Στο στάδιο των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους  βρίσκεται ένα πρωτοπόρο εμφύτευμα–εμβόλιο που υπόσχεται θεραπεία κατά του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής του καρκίνου του δέρματος.

Το εμφύτευμα, που έχει το μέγεθος νυχιού, καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να εξοντώνουν πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wyss του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana- Farber ευελπιστούν ότι το εμφυτεύσιμο εμβόλιο όχι μόνο θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, αλλά θα ανοίξει και τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες θεραπείες και άλλων καρκίνων, αλλά και φλεγμονωδών νόσων.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα από το σώμα του ασθενούς και αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισαγάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πιο αποτελεσματικά εναντίον των όγκων. Το νέο εμβόλιο όμως, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο το 2009, βασίζεται σ’ έναν εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αυτά βρίσκονται στη θέση τους!

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά στα οποία χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών τους όγκων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, στόχος του θα είναι να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμβολίου. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περαιτέρω φάσεις δοκιμών, μέχρι να κριθεί όντως αξιόπιστο για ευρεία χορήγηση.

«Είναι σπάνιο μια νέα τεχνολογία να εξετάζεται στο εργαστήριο και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να περνάει και στην κλινική μελέτη σε ανθρώπους» δηλώνει ο Γκλεν Ντράνοφ, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ. Η είδηση αυτή έρχεται να ενθαρρύνει τους πάσχοντες, οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση της εταιρίας GlaxoSmithKline προ ημερών, σύμφωνα με την οποία ένα πολλά υποσχόμενο πειραματικό εμβόλιο κατά του μελανώματος είχε τελικά απογοητευτικά αποτελέσματα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρωτας από αέρος για τον υιό Τράγκα

Με τα ιερά δεσμά του γάμου πρόκειται να επισφραγίσουν τον έρωτά τους και η Κατερίνα Τασιούλα, ένα πανέμορφο ζευγάρι που εδώ και τρία χρόνια πορεύεται μαζί στη ζωή.

Τρελά ερωτευμένος ο γιος των Ευαγγελάτου – Θεοδωρακοπούλου! Οι φωτο αγκαλιά με την αγαπημένη του

Ο Λάμπης Ευαγγελάτος απολαμβάνει στιγμές ευτυχίας. Ο γιος της...

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Η σέξι φωτογράφησή της

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη πόζαρε όπως δεν την έχετε...

SOS στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Έκλεισαν την παραλία για το ξενοδοχείο «φάντασμα» στην Αλθέα

Θέση για τις παρανομίες που αφορούν το ξενοδοχείο-φάντασμα της...

Έλενα Παπαρίζου: Τι συμβαίνει με την υγεία της τραγουδίστριας;

Η Έλενα Παπαρίζου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που την ανάγκασε να διακόψει τις εμφανίσεις της με τον Τάκη Ζαχαράτο στο NOX.

Αγνώριστη στο πλατό: Η Κουλουκάκου με λευκά μαλλιά και no make-up – Πάγωσε η Σκορδά

Σε μια εμφάνιση που δεν πέρασε απαρατήρητη, η Αντιγόνη...

Κι όμως είναι 60 χρόνων! Αναστατώνει τα πλήθη γνωστή τραγουδίστρια της ελληνικής σόουμπιζ!

Η τραγουδίστρια προσέχει τη διατροφή της ενώ γυμνάζεται συστηματικά και ιδού τα αποτελέσματα!