Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 27 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΑκούστε κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα, που προσπαθούν να σας...

Τα «όπλα» στη μάχη κατά του καπνίσματος

Βοηθήματα όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα, τσίχλες και τσιρότα νικοτίνης είναι σύμμαχοι κατά του εθισμού.

Η μάχη κατά του καπνίσματος έχει όλο και περισσότερα όπλα που, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι σε θέση να βοηθήσουν ακόμα και τους πιο θεριακλήδες. Ενθαρρυντικές ειδήσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα τσιρότα νικοτίνης βοηθούν τους καπνιστές να απαλλαγούν από τον εθισμό, δείχνουν ότι η προσπάθεια δεν είναι μοναχικός δρόμος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η κλινική Mayo των ΗΠΑ, μόλις το 5% των ανθρώπων καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού προϊόντος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όσων συνεπικουρούνται από τα ειδικά βοηθήματα φτάνει το 30%! Αξίζει λοιπόν μια καλή γνωριμία με το μέτωπο των συμμάχων μας στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Στο πλαίσιο νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet»,  παρακολουθήθηκαν 675 καπνιστές που επιθυμούσαν να κόψουν το κάπνισμα και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το αν κάπνιζαν για 13 εβδομάδες ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν χρησιμοποιούσαν τσιρότα νικοτίνης ή αν έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν περιείχαν νικοτίνη. Επειτα από έξι μήνες, το 5,7% των εθελοντών είχε καταφέρει να κόψει τελείως το τσιγάρο. Οι ελαφρώς περισσότεροι προέρχονταν από την ομάδα που έκανε χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ από την ίδια ομάδα οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των τσιγάρων που έκαναν. Επιπλέον, άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Αμστερνταμ έδειξε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη στεφανιαία κυκλοφορία και στην παροχή αίματος και οξυγόνου στην καρδιά.

Τσιρότα νικοτίνης: Πρόκειται για τσιρότα, εύκολα στη χρήση που απελευθερώνουν σταδιακά νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος μειώνοντας έτσι την όρεξη για τσιγάρο για 24 ώρες. Συνδυάζεται καλά με άλλα αντίστοιχα προϊόντα, ενώ η χρήση τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12 εβδομάδες.

Τσίχλες νικοτίνης: Οι τσίχλες αυτές περιέχουν μικρές ποσότητες νικοτίνης που απορροφάται από το σώμα. Είναι άμεσης δράσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει την ξαφνική ανάγκη για νικοτίνη και τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, αλλά για μικρό διάστημα. Στην έναρξη της χρήσης της μπορεί κανείς να μασάει μία κάθε δύο ώρες, ενώ συνήθως συνδυάζεται και με άλλα προϊόντα υποβοήθησης διακοπής του καπνίσματος. Η χρήση της δεν συστήνεται για πάνω από 12 εβδομάδες.

Ρινικό σπρέι νικοτίνης: Λειτουργεί αμέσως, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει την ξαφνική όρεξη για κάπνισμα πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα βοηθήματα. Διατίθεται μόνο με συνταγή γιατρού και χρησιμοποιείται από τρεις έως έξι μήνες.

Φαρμακευτική αγωγή: Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο αποτελείται από τη βουπροπιόνη και τη βαρενικλίνη. Χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Επειδή έχουν αρκετές παρενέργειες πρέπει η χορήγησή τους να παρακολουθείτε στενά από γιατρό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...