Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Το πιο ρομαντικό hotel στον κόσμο «αποσύρεται»

Υστερα από σχεδόν μισό αιώνα το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Η πενθήμερη έγινε… 48ωρη

Απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ η (μεγάλη) κινητοποίηση των καθηγητών.

Με 48ωρη απεργία συνεχίζουν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τις κινητοποιήσεις τους, καθώς η πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία απορρίφθηκε στην κοινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ και των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Σε 48ωρη απεργία προχωρούν και οι δάσκαλοι, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι εγγραφές των νέων φοιτητών, εξαιτίας νέας πενθήμερης κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο χρόνος θα δείξει αν η απόρριψη της πρότασης για νέα πενθήμερη απεργία είναι αποτέλεσμα κόπωσης του κλάδου ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι η εν λόγω πρόταση δεν συγκέντρωσε την αυξημένη πλειοψηφία (66,6%) που απαιτούνταν με βάση το καταστατικό της ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, η πενθήμερη απεργία υπερψηφίστηκε από το 65,7%, ενώ ελαφρά χαμηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε η πρόταση για τριήμερη απεργία (64,2%). Αντίθετα, με υψηλό ποσοστό (81,8%) έγινε δεκτή η κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας για σήμερα και αύριο.

Παράλληλα με τη νέα απεργία η ΟΛΜΕ αποφάσισε σειρά συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Την Τετάρτη οι καθηγητές θα δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στη 1.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Επίσης 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο έχουν αποφασίσει οι δάσκαλοι, οι οποίοι επιπλέον έχουν προκηρύξει στάση εργασίας για σήμερα προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Από την άλλη, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξήγγειλε νέα πενθήμερη απεργία, από σήμερα έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα εγγραφών για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Παιδείας θα δώσει παράταση προκειμένου οι πρωτοετείς να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων. Η απόφαση, που θα υπογραφεί σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς, αφορά 498 υπαλλήλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 399 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 169 από το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, 118 από το Πανεπιστήμιο Πάτρας, 35 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 33 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 48 από το Ιωαννίνων και 49 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το σύνολο των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα προέρχεται από τους κλάδους και τις ειδικότητες διοικητικού, οικονομικού, λογιστικού, επιστατών, επιμελητών, προσωπικού Η/Υ, τεχνικών, φυλάκων, διοικητικών γραμματέων, τηλεφωνητών, θυρωρών, υπαλλήλων γραφείων, μεταφραστών / διερμηνέων, βιβλιοθηκονόμων, επιστατών και κλητήρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 646 από τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα καλύψουν ισάριθμες κενές θέσεις σε 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ μέσα από ειδικό πρόγραμμα «Δια-Ιδρυματικής κινητικότητας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...