Δεκάδες θύματα από επίθεση σε εμπορικό κέντρο στη Κένυα

Αγνωστος ο αριθμός των ομήρων που έχουν Σομαλοί ισλαμιστές.

Εκδίκηση για τη δράση των κενυατικών δυνάμεων στη Σομαλία το 2011 δηλώνουν ότι παίρνουν οι ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που από το βράδυ του Σαββάτου κατέλαβαν εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι και εκτέλεσαν δεκάδες ανθρώπους.

Δέκα με δεκαπέντε Σομαλοί ισλαμιστές εισέβαλαν στο τετραώροφο εμπορικό κέντρο και ζήτησαν από τους μουσουλμάνους επισκέπτες να το εγκαταλείψουν, καθώς, όπως φέρονται να είπαν, στόχος τους ήταν μόνο οι αλλόθρησκοι. Οι βαριά οπλισμένοι δράστες πήραν ομήρους, ενώ από τα πυρά τους ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 59 νεκρούς και 175 τραυματίες. Χθες τους άντρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας έσπευσαν να βοηθήσουν κομάντος του ισραηλινού στρατού, πιθανόν επειδή Ισραηλινοί έχουν επενδύσει στο εμπορικό κέντρο.

Αργά το απόγευμα ακούστηκε εκκωφαντική έκρηξη μέσα από το κτίριο, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα δήλωνε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές, είχαν μια «καλή ευκαιρία» να το επιτύχουν. «Οι εγκληματίες βρίσκονται τώρα συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο μέσα στο κτίριο. Με τους επαγγελματίες που βρίσκονται εκεί διαβεβαιώνω τους πολίτες της Κένυας ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να τους εξουδετερώσουμε επιτυχώς» είπε ο Κενιάτα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Κένυας πρόσθεσε ότι οι Σομαλοί αντάρτες αλ Σεμπάμπ πράγματι ανακοίνωσαν πως αυτοί ευθύνονται για την επίθεση, επισήμανε όμως ότι οι κενυατικές αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται για την αιματηρή ενέργεια. «Θα τιμωρήσουμε τους εγκεφάλους αυτής της πράξης άμεσα και πραγματικά πολύ οδυνηρά» πρόσθεσε ο Κενιάτα. «Θα πληρώσουν για τις ειδεχθείς και κτηνώδεις αυτές πράξεις». Τέλος, ανακοίνωσε ότι ένας ανιψιός του και η αρραβωνιαστικιά του είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Αθώο αίμα και στο Πακιστάν

Ακόμα 78 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 34 γυναίκες και επτά παιδιά, πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μισαλλοδοξία των φανατικών ισλαμιστών στο Πακιστάν, στη χειρότερη επίθεση εις βάρος χριστιανικής εκκλησίας που έχει σημειωθεί στη χώρα. Η επίθεση έγινε από δύο καμικάζι που ανατινάχτηκαν ταυτόχρονα και στόχος ήταν οι χριστιανοί που έβγαιναν από τον 130 ετών ναό των Αγίων Πάντων στην πόλη Πεσαβάρ. Περισσότεροι από 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν και εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος, καθώς πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Χριστιανοί του Πακιστάν, που υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 2-4% του πληθυσμού της χώρας αυτής των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος είναι σε ποσοστό 95% μουσουλμανικός, πέφτουν μερικές φορές θύματα βίας, αλλά πολύ σπάνια με τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες έχουν συνήθως στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας ή τα μέλη των μουσουλμανικών μειονοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ πένθος για την Εύα Αντωνοπούλου

Η Εύα Αντωνοπούλου μοιράστηκε το πρωί του Σαββάτου με...

Έρωτας από αέρος για τον υιό Τράγκα

Με τα ιερά δεσμά του γάμου πρόκειται να επισφραγίσουν τον έρωτά τους και η Κατερίνα Τασιούλα, ένα πανέμορφο ζευγάρι που εδώ και τρία χρόνια πορεύεται μαζί στη ζωή.

Τρελά ερωτευμένος ο γιος των Ευαγγελάτου – Θεοδωρακοπούλου! Οι φωτο αγκαλιά με την αγαπημένη του

Ο Λάμπης Ευαγγελάτος απολαμβάνει στιγμές ευτυχίας. Ο γιος της...

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη όπως δεν την έχετε ξαναδεί! Η σέξι φωτογράφησή της

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη πόζαρε όπως δεν την έχετε...

Θανάσης Ζεκεντές: O δήμαρχος Λοκρών που τιμά την Αλίκη εκπέμπει SOS για το αύριο της ελληνικής υπαίθρου

«Η ελληνική ύπαιθρος αντιμετωπίζει ζωτικά και υπαρξιακά προβλήματα. Εχουν...

Έλενα Παπαρίζου: Τι συμβαίνει με την υγεία της τραγουδίστριας;

Η Έλενα Παπαρίζου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας που την ανάγκασε να διακόψει τις εμφανίσεις της με τον Τάκη Ζαχαράτο στο NOX.