Το «Chegan» είναι η τάση που αποκτά καινούργιους οπαδούς.
Νέο είδος διατροφής, που φιλοδοξεί να συνδυάσει τα καλά της χορτοφαγίας με τα συστατικά του κρέατος, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Σερένα Γουίλιαμς, η διάσημη τενίστρια. Ο λόγος για τη διατροφή chegan (cheating vegetarian = χορτοφάγος που απιστεί), που είναι στην ουσία χορτοφαγία αλλά με παρασπονδίες!
Πολλές έρευνες συγκλίνουν στα οφέλη που έχει στην υγεία η χορτοφαγική διατροφή σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και η μείωση της χοληστερίνης, αλλά και η γενικότερη τόνωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι υπάρχουν κάποια συστατικά που ο οργανισμός μας μπορεί να αντλήσει μόνο από το κρέας, οπότε η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να επιβαρύνει τελικά την υγεία μας, ειδικά όταν οι δραστηριότητές μας έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε επίπεδο ενέργειας.
Ερευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση «Current Sport Medicine Reports» έδειξε ότι οι αθλητές που ακολουθούν διατροφή χωρίς κρέας κινδυνεύουν με έλλειψη βιταμίνης Β12. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που απαιτούντα για τη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς, καθώς και για τη διάσπαση του λίπους και των υδατανθράκων για την άντληση ενέργειας.
Η λήψη πρωτεϊνών επίσης είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του μυϊκού συστήματος. Το δυνατό μυϊκό σύστημα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό γύρω από τις αρθρώσεις, καθώς τις προστατεύει από τραυματισμούς. Βέβαια πρωτεΐνη μπορεί να αντλήσει κανείς και από κάποιες φυτικές πηγές, όπως είναι το τόφου, τα προϊόντα σόγιας, τα φασόλια και οι φακές. Και πάλι όμως αυτή η πρωτεΐνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία ειδικά της πρωτεΐνης από τα γαλακτοκομικά, η οποία, όπως έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου McMaster του Καναδά, ενεργοποιεί τον μηχανισμό αποκατάστασης του μυ μετά την άσκηση πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι η φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

