Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

Ο Μπον Τζόβι πλάγιασε με πάνω από 100 ερωμένες

Οταν πρόσφατα ο Τζον Μπον Τζόβι παραδεχόταν δημόσια ότι...

Ερευνητική τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το ωκεανογραφικό «Bilim-2» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε στενή παρακολούθηση και επιτήρηση από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία βρίσκεται από χθες τουρκικό ερευνητικό πλοίο που έχει βγει στο Αιγαίο και κινείται και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η Τουρκία λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της πολυπληθούς υπουργικής ομάδας του στην Κωνσταντινούπολη για να συνεργαστούν με τους Τούρκους στο επίπεδο της «στρατηγικής σχέσης» που περιέγραψε και ο Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε το ωκεανογραφικό σκάφος «Bilim-2» στη θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), οι ωκεανογραφικές εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου θα είχαν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Μόλις το πλοίο εμφανίστηκε στα διεθνή ύδατα που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος έδωσε εντολή -στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής»- να απογειωθούν Mirage 2000 στέλνοντας σαφές μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Την ίδια στιγμή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Bilim-2» μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου (σήμερα Πέμπτη) θα πραγματοποιεί έρευνες σε διεθνή ύδατα, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Το τουρκικό πλοίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Αγκυρας.

Οπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Για τον λόγο αυτό δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες. Σχετικά με το ποιες είναι οι δέουσες ενέργειες δεν δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά εικάζεται  ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, γιατί προχώρησε σε έρευνες πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εντός της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς να έχει ζητήσει προηγούμενως άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές τουρκική κορβέτα που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ της Εύβοιας και της Ανδρου, διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου και στη συνέχεια εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...