Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Μπίρα Σαντορίνης με σήμα το γαϊδουράκι

Τέσσερις φίλοι δημιούργησαν στο δικό τους ζυθοποιείο μια μοναδική γεύση που προκαλεί αίσθηση σε Ελλάδα και Αμερική!

Ενας Σέρβος, ένας Αγγλος, μία Αμερικανίδα και ένας Ελληνας αποτελούν την πολυπολιτισμική παρέα των ειδικών που υπογράφουν μια νέα καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης. Ηδη οι τρεις διαφορετικές γεύσεις μπίρας που δημιουργούν αποκλειστικά στο δικό τους ζυθοποιείο έχουν κάνει αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική, όπου τα προϊόντα με σήμα το γαϊδουράκι (Donkey beer) έχουν ενθουσιάσει τους λάτρεις των lager beer.


Το εταιρικό σχήμα αποτελούν ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Αγγλος οινέμπορος και home-brewer aficionado Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο Ελληνας οινολόγος οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος. Το μυστικό της επιτυχίας των δημιουργών κρύβεται στο νερό της ηφαιστειακής γης, στην εξαιρετική ποιότητα βύνης που προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία, στα σπάνια είδη λυκίσκου από τη Νέα Ζηλανδία, το Ορεγκον των ΗΠΑ, την Τσεχία, τη Σλοβενία και «στις μαγιές που φέρνουμε από το Βέλγιο και την Αμερική» εξηγεί η Majda Anderson και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι πως προτού πάρουμε την απόφαση να συνεργαστούμε, όλοι ασχολούμασταν με τον τομέα αυτό από διαφορετικές θέσεις. Ετσι γνωρίζαμε από την αρχή τι θέλαμε και πού θα βρούμε το καλύτερο για μας υλικό».


Οι τέσσερις καλοί φίλοι, η σχέση των οποίων μετρά πολλές δεκαετίες, ύστερα από πολλή σκέψη πήραν την απόφαση αναλογιζόμενοι και την οικονομική κατάσταση της χώρας και έστησαν το μικρό ζυθοποιείο τους στον παραδοσιακό οικισμό της Μέσα Γωνιάς της Σαντορίνης. «Είμαστε χρόνια φίλοι όλοι μαζί. Εγώ ζω στη Σαντορίνη τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ για τουλάχιστον 10 χρόνια πριν επισκεπτόμουν το νησί κάθε καλοκαίρι. Την τελευταία φορά μάλιστα ήταν Πάσχα, θυμάμαι, όταν είχα έρθει να δω μια φίλη μου και δεν γύρισα ποτέ ξανά πίσω. Με μια βαλίτσα είχα έρθει, με τα άκρως απαραίτητα, και από τότε ζω εδώ. Λατρεύω το νησί αυτό, τις ομορφιές του, τον κόσμο του».


Το έργο των ζυθοποιών υποστηρίζεται απόλυτα από έναν εξαιρετικό εξοπλισμό που έχει έρθει από την Αυστρία (Flecks Brauhaus 300) και την Ολλανδία. Η ποιότητα του εξοπλισμού, το ταλέντο των ζυθοποιών και οι σπάνιες πρώτες ύλες έχουν κάνει τελικά τη διαφορά σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο «Πολλοί μάς ρωτάνε να τους εξηγήσουμε τι είναι οι μπίρες μας. Είναι γερμανικές lager; Βρετανικές ale; Βελγικές μοναστηριακές ή μήπως θολές weiss; Τίποτα από τα παραπάνω και ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μαζί. Ισως πιο δόκιμος χαρακτηρισμός θα ήταν αυτός των Lagered Ales, ένα είδος διασταύρωσης, ένα υβρίδιο, αν προτιμάτε, ανάμεσα στις ξεδιψαστικές Lager και τις μεστές, αρωματικές κέλτικες Ale».


Yellow Donkey


Οι μπίρες φέρουν στην ετικέτα τους το γαϊδουράκι, σήμα κατατεθέν του νησιού, που γνωρίζουν και οι τουρίστες σε όλο τον κόσμο. «Το νησί μας, εκτός από τις ομορφιές του, είναι γνωστό και για τα γαϊδουράκια του. Ετσι πήραμε την απόφαση να δώσουμε αυτό το όνομα στο ζυθοποιείο μας και στα προϊόντα μας.
Εδώ δημιουργούμε τη Yellow Donkey (Ατίθαση), που τη θεωρούμε και την teenager της παρέας. Η μπίρα αποτελείται από λυκίσκους Motueka από τη Νέα Ζηλανδία, Cascade από το Ορεγκον και Aurora από τη Σλοβακία που δίνουν το άρωμά τους και μια μικρή υπόπικρη διάσταση. Η Red Donkey (στρογγυλή, αρωματική και πυκνή) αποτελείται από λυκίσκους από τη Σλοβενία που συνδυάζονται με τους Citra και Nelson Sauvin της Νέας Ζηλανδίας, πάνω σ’ ένα υπόστρωμα βύνης Munich. Πικρούτσικη μεν, αλλά το κρύβει καλά.


Σίγουρα μια ιδιαίτερη μπίρα φαγητού. Η Crazy Donkey παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτή η μπίρα δεν ήταν προγραμματισμένη να υπάρξει, αλλά μας προέκυψε. Αποτελείται από μεγάλες ποσότητες λυκίσκου Cascade και Nelson Sauvin σε μορφή φύλλων λουλουδιών που διαμορφώνουν έναν εκρηκτικό αρωματικό χαρακτήρα και μία γεύση μεστή και bitter» καταλήγει η Majda Anderson.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...