Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

9+1 λόγοι για να γίνει η Ελλάδα must μέσα στο 2014

Πως η χώρα μας μέσα από πρωτοβουλίες και πολιτιστικά γεγονότα θα προσπαθήσει την φετινή χρονιά να αλλάξει την τραυματισμένη από τη οικονομική κρίση εικόνα της.


Δεν το λέμε εμείς. Το λένε τα διεθνή μέσα. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα λόγοι για να πάει η Ελλάδα καλύτερα το 2014, συγκεντρώνοντας την παγκόσμια προσοχή όχι για την οικονομική κρίση, τα χρέη και τα μέτρα, αλλά για νέους ρόλους που αναλαμβάνει ή για ό,τι καινούργιο έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της, αποσκοπώντας σε αύξηση του τουρισμού, στην ανόρθωση του πεσμένου ηθικού της, στην «ίαση» της πληγωμένης εικόνας της.


1. Η Ελλάδα στην προεδρία της Ευρώπης. Για οικονομικούς και συμβολικούς λόγους το πακέτο της ελληνικής προεδρίας έχει περιγραφεί ως «σπαρτιατικό», αφού ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ. Ο άθλος είναι μεγάλος και τα μηνύματα που φτάνουν από τη Γερμανία ή τους άλλους εταίρους δεν χρυσώνουν το χάπι. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι παράλληλα είναι και η ευκαιρία της χώρας να ασκήσει λεπτή διπλωματία όχι για να λύσει τα προβλήματά της, αλλά για να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της στους τομείς της ποιοτικής γεωργίας, της ναυτιλίας και του τουρισμού αποκαθιστώντας όσο γίνεται το προφίλ της.


2. Η Θεσσαλονίκη είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Η μεγαλύτερη φοιτητούπολη της χώρας (το Αριστοτέλειο έχει πάνω από 80.000 φοιτητές, πιο πολλούς από κάθε άλλο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα) συγκεντρώνει τα βλέμματα των νέων της Ευρώπης. Τον Μάρτιο θα διεξαχθεί η Ευρωπαϊκή Συνάντηση των νέων – Youth Event, τον Απρίλιο η καμπάνια για τη συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές και η προσομοίωση λειτουργίας της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ εθελοντές νέοι από όλη την Ευρώπη θα ενωθούν για την καμπάνια Let’s Do it Greece. Τον Αύγουστο η νύμφη του Θερμαϊκού θα υποδεχθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Νέων και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego, τον Οκτώβριο θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας και τον Νοέμβριο τη διεθνή συνάντηση φοιτητών Erasmus. Κι αυτές είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το ετήσιο πρόγραμμα.


3. Η British Airways εγκαινιάζει τις πρώτες απευθείας πτήσεις στα ελληνικά νησιά. Η βρετανική εταιρία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 της χρόνια, ξεκινά τον Μάιο νέα δρομολόγια από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για Μύκονο και Σαντορίνη. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας σε Ευρώπη και Αφρική Gavin Halliday που έκανε την ανακοίνωση εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιβατική ζήτηση. Η εταιρία επέλεξε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης για απευθείας πτήσεις στα δύο ελληνικά νησιά, αποσκοπώντας σε επιβάτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ, εξαιτίας της όλο και μαζικότερης στροφής των Βρετανών στις Κυκλάδες.


4. Τα πρώτα καταδυτικά πάρκα της χώρας έτοιμα για βουτιές το καλοκαίρι. Με κέντρο αναφοράς την Πύλο, τα δύο καταδυτικά πάρκα θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνούν υποβρύχια αρχαιολογικά μνημεία και αρχαία ναυάγια. Στον ενάλιο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται γνωστά αρχαία ναυάγια, με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας, και στον θαλάσσιο χώρο εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου στον Κόλπο του Ναβαρίνου είναι βυθισμένο από το 1978 το δεξαμενόπλοιο «Irene Serenade», ένα από τα μεγαλύτερα επισκέψιμα ναυάγια του κόσμου.


5. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει επιτέλους τις πύλες του. Το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας», έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια θα υποδεχτεί το κοινό μετά την άνοιξη του 2014. Στον πολυχώρο, στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, με έκταση 3.500 τ.μ. για τις μόνιμες εκθέσεις και 2.300 τ.μ. για τις περιοδικές, θα υπάρχουν επίσης μεταξύ άλλων χώροι εκπαίδευσης, επικοινωνίας και πολλαπλών χρήσεων, παιδικό εργαστήρι καθώς και εργαστήρια παραγωγής και επεξεργασίας ψηφιακών έργων τέχνης για νέους καλλιτέχνες, με το ΕΜΣΤ να είναι το δεύτερο ευρωπαϊκό μουσείο μετά το Μπομπούρ που θα διαθέτει αυτή τη δυνατότητα.


6. Στα χνάρια του Αριστοτέλη και του Ξέρξη. Ο Αριστοτελικός Περίπατος ξεκινά από το προστατευμένο από το δίκτυο Natura 2000 Αλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (σημερινός οικισμός των Σταγείρων) και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα, τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη. Εκτείνεται σε μήκος 22 χιλιομέτρων, μέσα από τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμονικού Κόλπου. Είναι η πρώτη από τις οκτώ χαρτογραφημένες ιστορικές διαδρομές που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω, ενώ αργότερα -μέσα στο 2014- αναμένεται να παρουσιαστεί η δεύτερη της σειράς, ο Περίπατος του Ξέρξη.


7. Υδροπλάνα, ένας νέος τρόπος μεταφοράς. Το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου αναμένεται να λειτουργεί το καλοκαίρι, με τα υδροπλάνα να πηγαίνουν τόσο σε άλλους προορισμούς της Κρήτης όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπως τα Κύθηρα, η Γαύδος, η Σαντορίνη, η Μήλος.


8. Τα Ιόνια νησιά στο κέντρο της προσοχής με αφορμή τα 150 χρόνια ένωσής τους με την Ελλάδα. Καθώς το υπουργείο Τουρισμού και οι δήμοι των νησιών του Ιονίου προετοιμάζουν σχετικές εκδηλώσεις, ακόμη και οι Γάλλοι επανακάμπτουν στο Ιόνιο, αφού έπειτα από πολλά χρόνια τουριστικό πρακτορείο εγκαινιάζει μέσα στο έτος για πρώτη φορά απευθείας πτήσεις προς το νησί της Ζακύνθου από τη Λιόν, το Παρίσι και τη Μασσαλία. Το πρακτορείο Voyamar Aérosun θα εγκαινιάσει τις πτήσεις τον Μάιο, με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.


9. Η Ελλάδα φιγουράρει στα τοπ ταξιδιωτικά trends για το 2014. Η «Daily Mail» περιλαμβάνει τη χώρα μας και τα νησιά μας στους πιο hot προορισμούς για το καλοκαίρι που έρχεται και η expedia, μία από τις πλατφόρμες μεγάλου κύρους της Βρετανίας, συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στα τοπ ταξιδιωτικά trends του 2014, πρόβλεψη που αναπαρήγαγαν όλα τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης – διαδικτυακά και μη. Τα βελγικά media από την άλλη, προσθέτουν ότι οι κρατήσεις στην Ελλάδα από το Βέλγιο αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα για το νέο έτος, ενώ το ίδιο προβλέπουν για τις κρατήσεις από τη Ρωσία και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι αναγνώστες μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ, της «USA Today», ψήφισαν πριν από λίγες μέρες τη Σαντορίνη ανάμεσα στις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις.


Οι star δίνουν αρχαιοελληνικά ονόματα στα παιδιά τους


Το Χόλιγουντ έκανε μόδα τα αρχαιοελληνικά ονόματα και εκτός των συνόρων! Προφανώς το φετινό (αλλά και το επόμενο) καλοκαίρι πολλοί από τους λιλιπούτειους τουρίστες στην Ελλάδα -από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και όχι μόνο- θα έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα και ας μην έχουν ελληνικές ρίζες. Ολα τα ειδικά έντυπα και ιστοσελίδες που απευθύνονται σε νέους γονείς, καταγράφοντας τις δέκα τάσεις για τα ονόματα που θα επικρατήσουν στις βαφτίσεις των μωρών το 2014 συμπεριλαμβάνουν οπωσδήποτε τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά ονόματα και ειδικά από την ελληνική μυθολογία. Πηνελόπη, Περσεφόνη, Χλόη, Καλλιόπη, Αθηνά, Εκτορ, Αρης, Ιάσονας, Λεωνίδας, Πέρσι (από το Περσέας και τις ταινίες του Πέρσι Τζάκσον), Φοίνιξ (από το «Hunger Games») είναι μερικά από αυτά, αποτελώντας στην ουσία μια συνεχή… υπενθύμιση της Ελλάδας. Τον δρόμο εξάλλου χάραξαν πολύ πριν και πρωτοπόροι celebrities, όπως η Κορντεϊ Καρντάσιαν που ονόμασε την κόρη της Πηνελόπη.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...