Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025

Ερωτευμένα ζευγάρια της σόουμπιζ απολαμβάνουν τις διακοπές τους

Από την Ικαρία μέχρι το Μπαλί, τα ερωτευμένα ζευγάρια...

Βανδή – Μπισμπίκης: Με τα παιδιά τους σε βίλα στην Κρήτη

Έχουν «κολλήσει» στην Κρήτη, στο μέρος που έχει γίνει...

Πόπη Μαλλιωτάκη – Βασίλης Λαζαρίδης: Δείτε το πρώτο teaser τους για το...

Σε ένα διαφορετικό ρόλο αναμένεται να δούμε την Πόπη...

Απόπειρα βιασμού αισθητικού στις τουαλέτες γνωστού νυχτερινού μαγαζιού της κοσμικής νεολαίας των...

Υπόθεση-σοκ με απόπειρα βιασμού 19χρονης μέσα σε διάσημο κλαμπ,...

Τα σύμβολα που «έντυσαν» θρύλους και επαναστάσεις

Από τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα στο πούρο του Τσόρτσιλ και στο κεφιάχ του Αραφάτ.

Το πούρο του Ουίνστον Τσόρτσιλ, το κεφιάχ του Γιασέρ Αραφάτ, ο μπερές του Τσε Γκεβάρα, το μεγάφωνο του Χάρβεϊ Μιλκ… έχουν γίνει αντικείμενα λατρείας και σύμβολα. Ολοι εκείνοι οι οποίοι πέρασαν στον χώρο του μύθου με το έργο και τα οράματά τους έχουν αφήσει κάτι δικό τους που θεωρείται σύμβολο και όταν χρησιμοποιείται ή ακούγεται τους θυμίζει και περνά τα μηνύματα που πρέσβευαν.

Η δύναμη των συμβόλων είναι μεγάλη και αποτελεί πηγή έμπνευσης, ενώ η λατρεία τους ενεργοποιείται όταν το αντικείμενο γίνεται μέρος του χαρακτήρα του ειδώλου μας. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει μείνει στη μνήμη όλων να σχηματίζει το σήμα της νίκης ενώ δαγκώνει ένα από τα αγαπημένα του πούρα Αβάνας. Η εικόνα του αυτή, μια από τις πιο επιβλητικές, τον έχει συνδέσει με τη συμβολή του στη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χωρίς τον βασκικό μπερέ του ο Τσε Γκεβάρα μπορεί να μην είχε γίνει πόστερ, που κρεμάστηκε σε εκατομμύρια υπνοδωμάτια στον κόσμο, ανθρώπων που πίστεψαν στον αγώνα του. Ο μπερές του έγινε ένα είδος σύμβολου της επανάστασης. Γνώστης της σημασίας των συμβόλων ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι. Ο Ινδός πολιτικός φορούσε σάρι από διάφορα υφάσματα, όταν όμως εμφανιζόταν σε πολύ κόσμο που πήγαινε να ακούσει τα φλογερά κηρύγματά του για την ανεξαρτησία της Ινδίας πάντα διάλεγε να φορέσει υφάσματα υφασμένα στα άσραμ, ερημητήρια Ινδουιστών που κατέφευγαν εκεί για να βρουν τη γαλήνη τους.

Σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού έχει γίνει το ασπρόμαυρο κεφιάχ που φορούσε πάντα ο Γιασέρ Αραφάτ όταν βρισκόταν ανάμεσα σε κόσμο. Το κεφιάχ του συχνά το δίπλωνε έτσι ώστε να σχηματίζει ένα τρίγωνο, όταν έφτανε στον δεξιό του ώμο του. Το τρίγωνο συμβόλιζε το σχήμα της περιοχής, που οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονται να γίνει το κράτος τους.

Ακόμη και ένα φτηνό μεγάφωνο έγινε σύμβολο, από τότε που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό Χάρβεϊ Μιλκ, τον γκέι ακτιβιστή ο οποίος έγινε διάσημος για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος του Σαν Φρανσίσκο προτού δολοφονηθεί.

Υπάρχουν όμως και σύμβολα με αρνητικά μηνύματα. Οπως το τσιγάρο στο στόμα του πρωταγωνιστή της ταινίας-σταθμός του Χόλιγουντ «Καζαμπλάνκα», Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ, το οποίο έγινε σύμβολο – έστω κι αρνητικό. Πολλές καπνοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν την εικόνα του σταρ που ήταν δεινός καπνιστής και είδαν να ανεβαίνουν τρελά οι πωλήσεις τους, παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα σκότωσε τον Μπόγκαρτ.

Ακόμη και μισή φέτα ψωμιού του τοστ που έμεινε στο πιάτο από το πρόγευμα του τραγουδιστή Τζάστιν Τίμπερλεϊκ αγοράστηκε για 3.000 δολάρια πάλι από κάποιον που θέλησε να έχει κάτι που άγγιξε το ίνδαλμά του.

Αλλοι πάλι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να αγοράσουν το κρεβάτι πάνω στο οποίο ο Μάικλ Τζάκσον άφησε την τελευταία του πνοή, αλλά ευτυχώς και παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, για λόγους ευπρέπειας το απέσυραν από τη δημοπρασία, όπου μοσχοπουλήθηκαν άλλα αντικείμενα του Τζάκσον. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι γυαλιά Rayban τα οποία φόρεσε ο «βασιλιάς της ποπ» στη μεγάλη τουρνέ του το 1984 πουλήθηκε 60.000 δολάρια και οι πλειοδότες θαυμαστές του κονταροχτυπήθηκαν γι’ αυτό.

ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διακοπές στο Μπαλί με τον κατά 13 χρόνια μικρότερο σύντροφό της έκανε γνωστή Ελληνίδα

Διακοπές στο μαγευτικό Μπαλί κάνει γνωστή κυρία της σόουμπιζ με τον κατά 13 χρόνια νεότερό της σύντροφο, Νίκο

Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο ποστ της μετά τη σύλληψη του αδελφού της

Μετά το σάλο που ξέσπασε με τον αδελφό της Κατερίνας Καινούργιου καθώς συνελήφθη μεθυσμένος μετά από καταδίωξη της αστυνομίας η παρουσιάστρια έκανε ποστ.

Ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα και τώρα ζουν τον έρωτά τους στην Κρήτη

Ο έρωτάς τους γεννήθηκε στα γυρίσματα της σειράς που πρωταγωνιστούσαν και η σχέση τους καλά κρατεί.

Συνελήφθη ο αδελφός της Κατερίνας Καινούργιου – Καταδίωξη υπό την επήρεια αλκοόλ

Ως κεραυνός εν αιθρία έσκασε, χθες, στην αγαπημένη παρουσιάστρια...

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Αλεξάνδρου – Τούνη: Ούτε καλημέρα λόγω διατροφής

«Δεν τα βρίσκουν σε τίποτα, μιλούν μόνο για τον...

Μαρίνα Καλογήρου για τον πατέρα του γιου της: «10 χρόνια από τότε που ο Τάσος ταξίδεψε στο Φως»

Η Μαρίνα Καλογήρου υπήρξε σύντροφος του Τάσου Ζαφειρόπουλου. Η ηθοποιός και ο αείμνηστος διευθυντής φωτογραφίας απέκτησαν έναν γιο αλλά χώρισαν και το 2015 εκείνος έφυγε από τη ζωή.

Η Μαρία Λεκάκη ποζάρει στην Αμοργό στα 55 της μαγιό και κόβει ανάσες

Η Μαρία Λεκάκη απολαμβάνει τις διακοπές της στην Αμοργό!...

Το μήνυμα της Κατερίνας Καινούργιου μετά τη σύλληψη του αδελφού της: «Με κάνει να νιώθω…»

Η παρουσιάστρια δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε ένα μήνυμα όλο νόημα σχετικά με το πώς νιώθει αυτή την περίοδο