«Βράζουν» τα νησιά! Υπό παραίτηση ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

Διορία μίας εβδομάδας προτού παραιτηθεί και επίσημα δίνει στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο οποίος δηλώνει ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον δημαρχιακό θώκο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναθεώρηση των εξαγγελιών αναφορικά με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που θα εγκατασταθούν στη δομή του νησιού.

«Έχει γίνει ανατροπή των υποσχεθέντων, θέλουν να δημιουργήσουν μια άλλη Σάμο μέσα στη Σάμο. Πρόκειται για κατάληψη της νήσου, και σε αυτό δεν θα βάλω την υπογραφή μου» λέει χαρακτηριστικά.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, όταν ανακοίνωσε πως θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του, προκειμένου να μάθει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Όπως εξηγεί, έρχεται αντιμέτωπος σε καθημερινή βάση με τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό.

«Δεν μπορεί μόνο ένας δήμαρχος να σηκώνει ένα τόσο μεγάλο βάρος. Πήραν πίσω όσα έλεγαν για μάξιμουμ 1.500 αλλοδαπούς στο νησί μας, και είμαι υπόλογος στους κατοίκους» σημειώνει, ενώ ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδος τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι τεράστιο, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να το επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη Λέσβο

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών και το σταδιακό κλείσιμο της πολύπαθης Μόριας, ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Λέσβου.

«Αυτό είναι ουτοπικό. Δεν μπορεί να οργανωθεί το χάος που έχει δημιουργηθεί εδώ ούτε σε έναν χρόνο» λέει η κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μόριας Κλεονίκη Βουγιουκλή και προσθέτει ότι οι νησιώτες φοβούνται πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί, επειδή δεν υπάρχει βούληση. «Πιστεύουμε πως θα υπάρχουν και η Μόρια και οι κλειστές δομές. Δεν μας υπολογίζει το κράτος και το έχει δείξει πολλές φορές. Λειτουργεί τζαμί μέσα σε χώρο του Ελληνικού Στρατού και δεν αντιδρά κανείς» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το Προσφυγικό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητά τους και επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετά θολά σημεία, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν.

«Δεν έχει γίνει γνωστό με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνη με αυτό. Τόσα χρόνια, ως πολιτικός μηχανικός, είδα πολλά έργα να ναυαγούν εξαιτίας των αντιδράσεων από τους κατοίκους» είπε και πρόσθεσε πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φοβούνται πως τελικά θα συνυπάρχουν η Μόρια και οι κλειστές δομές.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χωρητικότητα κάθε δομής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φιλοξενούνται 5.000 και άνω, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι θα είναι αυτοί οι παραπάνω. Ήδη στη Μόρια έχουμε 17.000 ανθρώπους και προχθές μόνο έφτασαν 270 από τα τουρκικά παράλια» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει διευκρινιστική ενημέρωση από τους αρμοδίους γι’ αυτά τα ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Κλειδί» ο πρώην της Μυρτώς

Να συνθέσουν τα κομμάτια ενός δύσκολου και πολύπλοκου παζλ...

Κεφαλονιά: Τρανς μυστικά στο δωμάτιο της κοκαΐνης

Στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης Μυρτώς στην Κεφαλλονιά...

Κεφαλονιά: Ο σύντροφος της Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή του – Η συνάντησή τους το μοιραίο βράδυ

Ο σύντροφος της 19χρονης Μυρτώς που έχασε τη ζωή της στην Κεφαλονιά με την αστυνομία να κάνει έρευνες για τις αιτίες που την οδήγησαν στον θάνατο.

Νοσηλεύεται γνωστή ηθοποιός – Η μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ηθοποιός που έχει διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατα πλάκας από το 2021, τα τελευταία χρόνια έχει μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη της

Γιώργος Καράβας: Το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί – Τι αποκάλυψε

Ο Γιώργος Καράβας περνά το τελευταίο διάστημα μια μικρή...

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας: Κατέρρευσε η μητέρα της Μυρτώς μόλις έφτασε η σορός στην εκκλησία

«Ράγισαν» καρδιές στο τελευταίο αντίο της 19χρονης Μυρτώς στην...

Γιώργος Λιάγκας: Στον Βόλο με τους γιους του για ξεχωριστό λόγο

Ο Γιώργος Λιάγκας βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία μαζί...