Η δίχρονη μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια

Οι επιστήμονες βάζουν τέλος στα περί θαύματος

Κάθε άλλο παρά θαύμα είναι η περίπτωση της πιο «ωραίας κοιμωμένης» στον κόσμο. Οι επιστήμονες έσπευσαν να βάλουν τέλος στις αναφορές περί θαύματος για τη μούμια της δίχρονης Ροζαλία Λομπάρντο που μοιάζει να ανοιγοκλείνει τα μάτια της, αποδίδοντας το φαινόμενο στο παιχνίδι του φωτός.

Το πανέμορφο κορίτσι (το οποίο πέθανε από πνευμονία το 1920 και αποτελεί μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μούμιες που φυλάσσονται στις κατακόμβες κάτω από το μοναστήρι των καπουτσίνων, στο Παλέρμο της Σικελίας) σόκαρε πρόσφατα τους Ιταλούς αρχαιολόγους, καθώς διαπιστώθηκε ότι καθημερινά ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Οι επιστήμονες όμως ήρθαν να δώσουν την απάντηση στο «μιράκολο!» που έσπευσαν να φωνάξουν κάποιοι. «Πρόκειται για οφθαλμαπάτη που προκαλείται από τον τρόπο που φιλτράρεται το φλας της φωτογραφικής μηχανής μέσα από τα πλευρικά τζάμια στο γυάλινο φέρετρό της. Δημιουργείται μια αντίδραση ανάμεσα στην υγρασία στο φέρετρο και το φως της φωτογραφικής μηχανής, η οποία τη στιγμή της λήψης προκαλεί μια φωτοαποσύνθεση», εξήγησε ο επιμελητής των κατακομβών Ντάριο Πιομπίνο Μασκάλι, τονίζοντας ότι «τα μάτια του κοριτσιού δεν είναι εντελώς κλειστά. Δεν ήταν ποτέ!»

Στην αληθοφάνεια του φαινομένου συμβάλλει όμως και η καταπληκτική διατήρηση του κορμιού της δίχρονης Ροζαλία. Μπορεί ο ταριχευτής Αλφρέντο Σαλάφια να μην αποκάλυψε ποτέ τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσε στις μούμιες του, όμως το 2009 ο Πιομπίνο Μασκάλι βρήκε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρονται τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για ταριχευτεί η σορός της Ροζαλία: φορμόλη για την εξόντωση των βακτηρίων, σαλικυλικό οξύ ενάντια στους μύκητες, γλυκερίνη για προστασία του σώματος από την ξηρότητα και άλατα ψευδαργύρου για το «πάγωμα» του κορμιού.

Αφροδίτη Ραυτοπούλου 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Τζένη Μπαλατσινού: Πώς στόλισε το σπίτι της στην Πάτμο για το Πάσχα

Η Τζένη Μπαλατσινού βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στην...

Αλέξανδρος Κοψιάλης: Η εντυπωσιακή αλλαγή μετά την απώλεια 27 κιλών

Ο Αλέξανδρος Κοψιάλης δεν έχει κρύψει τη δύσκολη πορεία...

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Ένα θαύμα για τον καφετζή του «Σασμού»

Ζητείται… θαύμα για τον Στάθη Μαντζώρο που νοσηλεύεται εδώ...

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.