Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αργοσβήνει στο νοσοκομείο η Αννα Συνοδινού

Δύσκολες ώρες για τη μεγάλη μας τραγωδό! Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η πρώην υπουργός και σπουδαία ηθοποιός

Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει μία από τις πιο σπουδαίες ηθοποιούς μας, η οποία διακρίθηκε για τη μεγάλη προσφορά της στον πολιτισμό, ενώ υπηρέτησε επάξια και τα κοινά ως βουλευτής και υφυπουργός. Η Αννα Συνοδινού, 88 χρόνων σήμερα, εδώ και μία εβδομάδα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο Σωτηρία με σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον. Τα λιγοστά άτομα από το στενό περιβάλλον της εξαίρετης καλλιτέχνιδας, που βρίσκονται στο πλευρό της, μιλώντας στην «Espresso» υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της υγείας της απαιτεί μεγάλα έξοδα τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με τη σύνταξή της, ενώ τονίζουν παράλληλα πως υπάρχει κι ένα χρέος της στην Εφορία, ύψους 11.000 ευρώ, το οποίο, αν δεν πληρωθεί, κινδυνεύει να βγει στο σφυρί το σπίτι της στο Παγκράτι.

Υψηλός πυρετός

Την περασμένη Τετάρτη η Αννα Συνοδινού μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Πνευμονολογική Μονάδα του δημόσιου νοσοκομείου, όπου οι γιατροί τής χορήγησαν την κατάλληλη αγωγή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πυρετό, τη δύσπνοια που παρουσίαζε, καθώς και άλλα χρόνια προβλήματα της υγείας της. Για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο φρόντισαν οι δύο «εξ απορρήτων της», ο κ. Χρήστος και η κυρία Δώρα που επί σαράντα χρόνια ζουν μαζί της και στους κύκλους της ηθοποιού είναι γνωστοί ως το ζευγάρι που την εξυπηρετεί στις δουλειές του σπιτιού της – και όχι μόνο.

Η κυρία Δώρα μας μιλάει για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες. «Τον περασμένο Απρίλιο μπήκαμε και πάλι στο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσε να φάει και οι γιατροί διέγνωσαν δυσοστομία, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί και πλέον από τότε να τρέφεται με σωληνάκι. Ομως η κυρία Αννα έχει κι άλλα προβλήματα, όπως υψηλό σάκχαρο, τα οποία επιβάρυναν την υγεία της μαζί με τον πυρετό που άρχισε να παρουσιάζει. Ολα αυτά την έφεραν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Δυστυχώς σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα από οικονομικής πλευράς».

Η κυρία Δώρα υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας βρίσκεται η ίδια στο πλευρό της Συνοδινού στο νοσοκομείο, εναλλάξ με τον σύζυγό της, αλλά το βράδυ χρειάζεται αποκλειστική νοσοκόμα. «Τα χρήματα της αποκλειστικής, η οποία πληρώνεται 60 με 70 ευρώ τη φορά, συν τα τρέχοντα έξοδα του σπιτιού της, αλλά και το χρέος στην Εφορία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί» τονίζει και προσθέτει: «Την προηγούμενη φορά που η ηθοποιός εισήχθη στο νοσοκομείο, άτομο από το περιβάλλον της επικοινώνησε με πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας για να ζητήσει τη βοήθειά του, αλλά εκείνος δεν απάντησε».

Θα πρέπει να πούμε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για την υγεία της Αννας Συνοδινού έχει δείξει και η ανιψιά της Νόρα που μένει μόνιμα στο Λονδίνο. Επίσης, από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας της βρίσκεται στο πλευρό της και ο Κώστας Βενετσάνος, γραμματέας του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών), ο οποίος μας είπε: «Πράγματι υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και μαζί με τον πρόεδρο του Ταμείου, Σπύρο Μπιμπίλα, την Παρασκευή θα θέσουμε το θέμα στο συμβούλιο. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν χρήματα και σε αυτό θα πρέπει να συνδράμει το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το ΣΕΗ, καθώς και ο πρωθυπουργός ακόμη, με το κόμμα του οποίου η μεγάλη κυρία έλαμψε με το έργο της ως βουλευτής και υπουργός. Η κυρία Αννα Συνοδινού πρέπει να φύγει αξιοπρεπώς από τη ζωή, όπως της αξίζει!».

Η Αννα Συνοδινού ήταν παντρεμένη με τον πρώην πρωταθλητή στίβου Γιώργο Μαρινάκη (ο οποίος απεβίωσε το 2009) και δεν απέκτησε παιδιά. Είχε τέσσερα αδέλφια, τα οποία δεν ζουν πλέον, κι εκτός από τη Νόρα έχει άλλα δύο ανίψια, τον Γιάννη που ζει στην Κύπρο και την Ευδοκία.

Αγώνας για ισότητα και εργασιακά

ΣΤΟΝ χώρο της πολιτικής μπήκε το 1974 και το 1990 παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμά της. Αξίζει να τονίσουμε ότι την περίοδο 1977-1980 διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Με την υπουργική και βουλευτική ιδιότητά της η Αννα Συνοδινού εισηγήθηκε σχέδια νόμου, νομοθετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στους τομείς του οικογενειακού δικαίου και της πρόνοιας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ίδρυσε διακόσιους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, υπερασπίστηκε την ισότητα των δύο φύλων, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ ασχολήθηκε επίσης με θέματα όπως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, εκκλησιαστικά ζητήματα, προβλήματα του απόδημου ελληνισμού κ.ά.

«Θα πάω να τη συναντήσω»

ΤΟΝ Νοέμβριο του 2013 η Αννα Συνοδινού είχε επικοινωνήσει με την εφημερίδα μας προκειμένου να μας ευχαριστήσει για το αφιέρωμα στην Αντιγόνη Βαλάκου που τότε ταξίδευσε για τη «γειτονιά των αγγέλων». «Εχασα το Αντιγονάκι μου, το αδελφάκι μου, που ήμασταν σαράντα χρόνια μαζί στο σανίδι, αλλά και φίλες. Ημασταν το ιδεώδες καλλιτεχνικό ζευγάρι όταν παίξαμε την Αντιγόνη -εκείνη υποδύθηκε την Ισμήνη- και είχε τεράστια επιτυχία, είτε την παίξαμε στην Επίδαυρο είτε στο εξωτερικό» είχε πει, μεταξύ άλλων, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του αρχαίου δράματος για το καλλιτεχνικό ταίρι της. Να θυμίσουμε ότι η μεγάλη τραγωδός είχε παραστεί στην κηδεία της Αντιγόνης Βαλάκου και δεν μπορούσε να κρύψει τα δάκρυά της από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο παρεκκλήσι, όπου αρχικά βρισκόταν η σορός της καλής φίλης και συναδέλφου της έως και το πέρας της εξόδιου ακολουθίας. Μάλιστα σε κάποια στιγμή της συνομιλίας μας η κυρία Συνοδινού αναφέρθηκε στο πόσο της λείπει «το Αντιγονάκι» της και δεν έκρυψε ότι θέλει να πάει να τη συναντήσει…

Αλκίνοος Μπουνιάς 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...