Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

Η… γκαλερί των σταυρών του Αγίου Όρους

Το φωτογραφικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Πούπη και η...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Εκατομμυριούχος «ορφανή» εξπέρ στις σούπερ απάτες

Εκατομμυριούχος 32χρονη στη Βοστόνη έπεισε κόσμο και κοσμάκη ότι...

«Φεύγει» ως αρχιερέας

Η Εκκλησία επέτρεψε σιωπηρώς ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων να ενταφιαστεί τελικά ως επίσκοπος

Με το παράπονο ότι δεν αποκαταστάθηκε στις επισκοπικές τάξεις «έφυγε» από τη θάλασσα που αγαπούσε ο κληρικός που από το 2002 έως σήμερα είχε πρωταγωνιστήσει αρνητικά στα εκκλησιαστικά πράγματα. Πάντως κατ΄ άκραν οικονομία και σιωπηρώς η Εκκλησία επέτρεψε ο μητροπολίτης πρώην Αττικής, που βρέθηκε πνιγμένος στην Κερατέα, να ενταφιασθεί ως αρχιερέας.

Ο ασκός του Αιόλου για τον καθαιρεθέντα μητροπολίτη άνοιξε το καλοκαίρι του 2002, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα απίστευτης σκανδαλολογίας για τα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας. Ο ορκισμένος αντίπαλός του, ο μακαριστός μητροπολίτης Νικόδημος Γκατζιρούλης έδωσε στη δημοσιότητα κασέτες ροζ περιεχομένου. Την ίδια εποχή, σε υπεράκτια εταιρία βρέθηκε ποσό 1.500.000 ευρώ που ήταν κατατεθιμένο στο όνομά του, για το οποίο ο Παντελεήμων είπε πως το φύλαγε για τα… γεράματά του. Τον Αύγουστο του 2005 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την οριστική απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο της Αττικής.

Φυλακίστηκε

Ομως οι περιπέτειες του πρώην Αττικής δεν είχαν τελειωμό. Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2008 σε εξαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση της υπεξαίρεσης 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-1998 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Καθαιρέθηκε από μητροπολίτης και παρέμεινε φυλακισμένος στον Κορυδαλλό για έναν χρόνο και αποφυλακίστηκε υπό όρους για λόγους υγείας (σάκχαρο) και λόγω ηλικίας.

Ο καθαιρεθείς μητροπολίτης είχε πολλές φορές ζητήσει από τη ΔΙΣ να οδηγήσει την υπόθεσή του ενώπιον της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, με την ελπίδα πως θα αποκατασταθεί. Τον Φεβρουάριο του 2013 επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος η επαναφορά του στις τάξεις του επισκοπικού αξιώματος, αλλά ύστερα από έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αυτό δεν έγινε. Επίσης τον Αύγουστο του ιδίου έτους, κάποιοι ιεράρχες προσπάθησαν να φέρουν πάλι το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά σύμφωνα με άλλους ιεράρχες, «η Εκκλησία της Ελλάδος εφάρμοσε το άρθρο 160 του νόμου περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων, σύμφωνα με το οποίο όταν κάποιος κληρικός καταδικάζεται τελεσίδικα στην ποινική Δικαιοσύνη, καθαιρείται».

Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης γεννήθηκε στη Χίο το 1938 και είναι πνευματικό παιδί του ισχυρού ιεράρχη των μεταπολεμικών δεκαετιών μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη, ο οποίος είχε ιδρύσει το ιερό τάγμα του Αγίου Παντελεήμονος που αποτέλεσε εκκολαπτήριο πολλών ιεραρχών στα μεταπολεμικά χρόνια. Ο Παντελεήμων Μπεζενίτης χειροτονήθηκε διάκονος το 1961, υπηρέτησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό και το 1977 εξελέγη μητροπολίτης Ζακύνθου. Το 1994 εξελέγη μητροπολίτης Αττικής. Στις 8 Αυγούστου 2005 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου. Στις 14 Μαΐου 2009 καθαιρέθηκε.

Κώστας Ζαφειρίου

Βρέθηκε νεκρός ενώ κολυμπούσε στην παραλία Βγέθι της Κερατέας

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες στη θαλάσσια περιοχή Βγέθι της Κερατέας ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης. Ο ηλικιωμένος ιεράρχης, ο οποίος διατηρούσε εξοχικό στην περιοχή, κατέβηκε γύρω στις 8.00 το πρωί στην παραλία για να κολυμπήσει, κάτι που έκανε συχνά, αφού ως νησιώτης αγαπούσε τη θάλασσα. Λίγα λεπτά αργότερα οι λουόμενοι αντίκρισαν έντρομοι το άψυχο σώμα του να επιπλέει στη θάλασσα.

Αμέσως ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λαυρίου και περιπολικό που μετέβη στην περιοχή ανέσυρε τη σορό του πρώην μητροπολίτη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του.

Αν και τα έγγραφα που βρέθηκαν στα ρούχα του δεν άφηναν αμφιβολίες για το ποιος ήταν, οι Αρχές αναζήτησαν συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία τον αναγνώρισαν και επισήμως. Τα πρώτα στοιχεία μαρτυρούσαν ότι ο θάνατος οφείλεται πνιγμό, ωστόσο διατάχθηκε η διενέργεια νεκροτομής.

Γιούλη Σταρίδα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...