Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

MadWalk 2025: H μόδα χόρεψε στον ρυθμό του “Ατελιέ” στο act του...

Η πιο πολυσυζητημένη βραδιά μόδας, όπου η υψηλή αισθητική...

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Αφρικανική μαγεία σε ενυδρείο-παλάτι

Ζώα και ψάρια της μαύρης ηπείρου μετακομίζουν στην Πολωνία, σε έναν ζωολογικό κήπο-υπερπαραγωγή

Ολα είναι έτοιμα για το επίσημο ντεμπούτο τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκατοντάδες διαφορετικά είδη του ζωικού και θαλάσσιου οικοσυστήματος της Αφρικής έρχονται για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέσα από το Africarium-Oceanarium, έναν ζωολογικό κήπο-ενυδρείο που ανοίγει τις πόρτες του στα τέλη Οκτωβρίου στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Αν και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν με δύο χρόνια καθυστέρηση, η αναμονή φαίνεται ότι άξιζε τον κόπο, καθώς το αποτέλεσμα είναι… υπερπαραγωγή.
Τα ζώα είναι χωρισμένα ανάλογα με την περιοχή της ηπείρου από την οποία προέρχονται, ενώ η μεγαλύτερη ατραξιόν θεωρείται μακράν το ενυδρείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γυάλινο τούνελ, που προσφέρει απρόσκοπτη θέα στην αφρικανική θαλάσσια ζωή στους επισκέπτες του πάρκου. Ο βασικότερος «ένοικος» του Oceanarium θα είναι ο αφρικανικός καρχαρίας, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα είδη ψαριών από τον ποταμό Νείλο, τις Μεγάλες Αφρικανικές Λίμνες, το Κανάλι της Μοζαμβίκης και την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πλήρη παρουσίαση των επιλεγμένων αφρικανικών οικοσυστημάτων. Η ενότητα της Ανατολικής Αφρικής θα φιλοξενεί, για παράδειγμα, τον ιπποπόταμο του Νείλου και άλλα χαρακτηριστικά είδη της σαβάνας, όπως η αντιλόπη ντικ-ντικ, και το άαρντβαρκ, τη στιγμή που η ενότητα της Ακτής της Ναμίμπια θα αποτελείται από εξωτερικές πισίνες, που θα φιλοξενούν αφρικανικούς πιγκουίνους και αφρικανικές φώκιες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Ζούγκλα του Κονγκό, με κροκοδείλους, βίδρες, μανάτους και διάφορα εξωτικά είδη πουλιών.
Για την κατασκευή του Africarium χρησιμοποιήθηκαν 36.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου και 4.800 τόνοι ατσάλι, ενώ για τη μετατροπή του νερού του ενυδρείου με τα είδη από την Ερυθρά Θάλασσα σε θαλασσινό χρειάστηκαν140 τόνοι αλατιού. Τέλος, ο χώρος φιλοξενεί 4.500 διαφορετικά είδη φυτών από την αφρικανική ήπειρο, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ικανό να μεταφέρει έστω και για λίγη ώρα το κοινό νοερά στα ωραιότερα μέρη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση του κηπο-ενυδρείου είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται στην Πολωνία, γι’ αυτό και χρειάστηκε η συμβολή τεχνικών ομάδων από τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Το πρότζεκτ αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο αμέσως μετά τα εγκαίνιά του και ιδιαίτερα το 2016, έτος που το Βρότσλαβ θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη 

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ο Έλληνας τραγουδιστής που «σαρώνει» τα βραβεία στο εξωτερικό!

Ο Ιορδάνης Αγαπητός, τα τελευταία δέκα χρόνια, έπειτα από πλήθος σπουδαίων συνεργασιών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος




Μποζουκια Αθηνα